De sprengenkop van Landgoed Oorsprong. Foto: René Arendsen

De sprengenkop van Landgoed Oorsprong. Foto: René Arendsen

OOSTERBEEK - Wie gaat wandelen op landgoed Oorsprong bij Oosterbeek moet goede schoenen aantrekken. Het gebied kenmerkt zich door de vele hoogteverschillen. De naam Oorsprong komt van een beek die ontspringt bovenop de stuwwal. Via vijvers en watervallen stroomt het water naar beneden in de Nederrijn. Een goede locatie om deze paasdagen een wandeling te maken.

Langs de beek, of eigenlijk een spreng, stonden in de 17e en 18e eeuw verschillende kruit- en papiermolens. Vanaf 1811 stond er ook een suikerfabriek op landgoed Oorsprong. De eigenaar liet een fraai landhuis bouwen dat in 1922 volledig werd vernieuwd. De contouren van het gebouw zijn teruggebracht in het landschap. Het huis is tijdens zware gevechten in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Een schuilkelder is wel bewaard gebleven.

Ciska van de Genugten van Geldersch Landschap en Kasteelen neemt verslaggever René Arendsen mee op een wandeling over landgoed Oorsprong.

Historisch zwembad

Bij het landhuis is in 1930 een zwembad aangelegd. Het wordt gevoed met water uit de beek. Geldersch Landschap en Kasteelen heeft het zwembad gerestaureerd. Het verwarmingssysteem, de muren en bijbehorend kleedgebouw zijn hersteld. Het zwembad is van een afstand te zien, maar niet toegankelijk voor publiek. De rest van landgoed Oorsprong is elke dag vrij toegankelijk vanaf zonsopkomst tot zonsondergang.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.

Deel dit artikel