Op verschillende plekken in Gelderland, zoals hier in Nijmegen, zoekt de GGD met mobiele prikbussen de mensen op. Foto: ANP

Op verschillende plekken in Gelderland, zoals hier in Nijmegen, zoekt de GGD met mobiele prikbussen de mensen op. Foto: ANP

NIJMEGEN - Gelderse zestigplussers zijn er niet echt happig op nóg een keer tegen corona geprikt te worden. Slechts één op de drie haalt de zogeheten herhaalprik bij de GGD. "Bizar laag", noemt internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rover van het Nijmeegse Radboudumc dat percentage.

Sinds eind maart kunnen zestigplussers de tweede booster krijgen; in totaal de vierde prik sinds er tegen corona wordt gevaccineerd. Maar daar is weinig enthousiasme voor: landelijk blijft de vaccinatiegraad vooralsnog steken op 22 procent. In Gelderland lijken die cijfers iets hoger te liggen, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs de GGD’en in de provincie.

‘Heel belangrijk’

GGD Gelderland-Midden meldt dat tot nu toe 37 procent van alle zestigplussers de herhaalvaccinatie heeft gehaald. GGD Gelderland-Zuid spreekt over een opkomst van 27,5 procent en GGD Noord- en Oost-Gelderland zegt dat 34 procent van alle zestigplussers de prik heeft gehaald. "Maar", zo zegt een woordvoerder, “er zijn natuurlijk ook mensen die hun prik halen bij de huisarts of in het verpleeghuis. Die zitten niet in dit cijfer."

Er is in vergelijking met eerdere coronaprikken dus weinig animo. En dat terwijl de herhaalprik ‘heel belangrijk’ is, zegt bijvoorbeeld het RIVM. ”Na drie maanden neemt de bescherming af tegen ernstige ziekte door corona en dan kun je in het ziekenhuis belanden. Onderschat corona niet op die leeftijd, is ons advies”, zo zegt een woordvoerder.

Op verkeerde been

Ook internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers van het Radboudumc is verbaasd. “Het aantal mensen dat de herhaalprik haalt is bizar laag.” Ze wijt het aan de mixed messages die mensen krijgen. "Ik zie op social media en dergelijke berichten voorbijkomen met de oproep om de herhaalprik te halen. Maar als mensen daarnaast steeds horen: 'quarantaine hoeft niet meer; mondkapjes zijn nergens voor nodig, omikron is een milde variant en corona is voorbij', dan worden mensen op het verkeerde been gezet."

Want het klopt niet, zegt Bleeker-Rovers: "Omikron is géén mildere variant. We hebben door de vaccinaties en een doorgemaakte infectie een betere weerstand opgebouwd, maar onder zestigplussers is de afweer minder en loopt die ook sneller terug. Je hebt die herhaalprik echt nodig om weer op niveau te komen. En die mensen komen nog steeds in het ziekenhuis en kunnen er heel ziek van worden."

Zie ook: 'Tot over een paar maanden', de kans bestaat dat we blijven boosteren tegen corona

En corona is - hoe graag we dat ook willen - niet weg, waarschuwt ze. "Ik hoor mensen zeggen: we gaan die prik wel in het najaar halen als het weer opleeft, maar de besmettingen zijn niet weg, we meten het alleen niet meer."

Deel dit artikel