Centrum Zevenaar. Foto: RTV Connect

Centrum Zevenaar. Foto: RTV Connect

ZEVENAAR - Vijf partijen in Zevenaar beginnen volgende maand met onderhandelingen om te komen tot een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Lokaal Belang, PvdA, VVD, D66 en GroenLinks gaan de komende tijd twee keer per week met elkaar om tafel. Een claim van de grootste partij zorgt op voorhand al voor frictie. "Zo strijk je iedereen tegen de haren in."

Het starten met onderhandelingen tussen vijf partijen is de uitkomst van verkennende gesprekken die informateur Marianne Kallen-Morren voerde. Zij sprak in twee rondes met alle partijen en adviseerde om te komen tot een 'brede, stabiele coalitie'.

De grootste partij volgt het advies van de informateur op. Lokaal Belang 'ziet het zitten' om gesprekken te voeren met in totaal vijf partijen. Dat valt te lezen in het verslag van de eerste coalitieonderhandelingen dat deze week werd gepubliceerd.

Lokaal Belang wil als grootste partij minimaal één wethouder 'claimen', zo blijkt uit passages in dat verslag. "Lokaal Belang heeft nog geen uitgesproken voorkeur voor de invulling van de coalitie. Wel geeft Lokaal Belang aan als grootste partij een voltijdswethouder te willen claimen."

De kwaliteit van bestuurders staat voorop
VVD-fractievoorzitter Peter Vos

Maar de VVD gaat daar niet in mee, zegt voorman Peter Vos na vragen van RTV Connect. "Een beetje voorbarig. Zo strijk je iedereen tegen de haren in terwijl de daadwerkelijke coalitieonderhandelingen nog moeten komen." Volgens Vos zijn vier voltijdswethouders 'echt de max'.

'Gaan wij niet in mee'

"Het gaat de VVD niet om de vertegenwoordiging van de partijen die in de coalitie zitten, maar om de kwaliteit van de bestuurders", zo staat in het verslag van de eerste procesbespreking.

VVD-voorman Vos: "Op voorhand een wethouder claimen is een beetje voorbarig, daar gaan wij niet in mee." De gesprekken tussen de vijf partijen starten vanaf de eerste week van mei. De helft van de in totaal tien lokale fracties probeert voor eind juni tot een akkoord te komen.

Volgens Harry Staring van Lokaal Belang is het echter zo klaar als een klontje dat zijn partij minstens één wethouder zal leveren. "Als je met vijf partijen zit, dan ga je er als grootste partij vanuit dat je minimaal een wethouder levert. Punt. Meer is er ook niet over gezegd in het eerste gesprek. Er was niks aparts, niets gebeurd. We zitten nog helemaal aan het begin."

Deeltijd of voltijd?

De VVD oppert om te kijken naar parttime wethouderschap, maar daar ziet Lokaal Belang weinig heil in. Staring: ''Bij zo'n formatie hadden wij gehoopt op drie wethouders. Met parttime-wethouderschap hebben wij slechte ervaringen. Je bent dan toch nog voltijds bezig", vertelt de voorman van Lokaal Belang. Ook D66 is om diezelfde reden geen voorstander van deeltijd wethouders, blijkt uit het procesverslag.

In juni willen de partijen een eventueel akkoord presenteren, en volgens Staring was de sfeer prima tijdens de eerste bijeenkomst. “In een gesprek zeg je wie de grootste partij is en dan zeg je dat we eigenlijk een wethouder zouden moeten hebben. Ik heb er verder niks over opgemerkt, het eerste gesprek was verder heel gezellig.”

Deel dit artikel