Duane met zijn moeder Aranka. Foto: Omroep Gelderland

Duane met zijn moeder Aranka. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - De Arnhemse zorginstelling Biotoop sluit per direct haar deuren vanwege privéomstandigheden van eigenaresse Tania Broekhuisen. De plek waar hoogbegaafden die compleet vastlopen in het onderwijs tot rust kunnen komen, is vrijdag voor het laatst open. "Dit is het gevolg als je afhankelijk bent van particuliere initiatieven. Die zijn kwetsbaar", ziet Aranka, de moeder van de 7-jarige Duane die weer naar een andere plek op zoek moet.

Omroep Gelderland berichtte al meerdere malen over de problematiek van Duane en andere hoogbegaafden. Na op een traumatische manier op drie scholen te zijn vastgelopen, verbleef Duane de afgelopen twee jaar op de Biotoop. Andere kinderen waren daar al langer.

In de zoektocht naar een nieuwe school voor haar zoon, volgden enkel afwijzingen, zag zijn moeder Aranka. Waar Duane nu heen moet, is voor haar dan ook nog een groot vraagteken.

'Grootste angst is werkelijkheid'

"Afschuwelijk", vindt Aranka het nieuws dat ze donderdag te horen kreeg en voor haar een grote schok was. Net als voor Duane. "Zijn grootste angst is werkelijkheid geworden", vertelt de moeder. "Hij weet niet waar hij nu weer naartoe moet om zich veilig te voelen. Komt er nog wel een plekje voor mij, vraagt hij zich af."

Verwijten richting Biotoop leven niet bij de ouders, weet Aranka. Dit is het risico als je met elkaar moet pionieren om je weg te vinden omdat je geen steun krijgt van de overheid, het onderwijs of de samenwerkingsverbanden, schetst zij. Achter de schermen wordt volgens haar veel gesproken over passende onderwijsplekken voor kinderen als Duane, maar er ligt nog steeds niets. "Dat geeft weinig hoop voor de toekomst."

'Nog vol emotie'

Alle ouders zijn persoonlijk door Biotoop geïnformeerd en er volgt nog een gesprek, vertelt Aranka. Wat de mogelijkheden zijn en of er een goede plek voor Duane kan worden gevonden, weet ze niet. "Dat vind ik moeilijk. Ik zit zelf nog vol emotie en vind het even lastig te beredeneren. Misschien kunnen we met de ouders een plek voor hoogbegaafden beginnen?"

'Kinderen hebben het al zo lastig'

"Wat tragisch", reageert wethouder Bob Roelofs op het sluiten van de Biotoop. "Ontzettend vervelend dat dit nu gebeurt. Voor de eigenaresse én voor deze kinderen. Die hebben het al zo lastig."

Het maakt de urgentie om passende onderwijsplekken voor deze kinderen te creëren alleen maar groter, benadrukt Roelofs. Hij hoopt vandaag nog met Passendwijs, dat verantwoordelijk is voor passend onderwijs in de regio, in gesprek te kunnen over de ontstane situatie. "Zodat er voor alle kinderen snel een goede oplossing wordt gevonden."

Passendwijs was niet bereikbaar voor commentaar.

Zie ook:

Deel dit artikel