Jos van Zijl gaat in zijn vrije tijd graag op pad met zijn camera. Foto: RTV Connect

Jos van Zijl gaat in zijn vrije tijd graag op pad met zijn camera. Foto: RTV Connect

ZEVENAAR - In heel Nederland leven er naar schatting vijfduizend bevers, waarvan er vijftienhonderd in het Rivierengebied rondzwemmen. Dat kan natuurfanaat Jos van Zijl beamen: binnen een uur heeft hij vaak al een bever gespot. Wel is er volgens de hobby-videograaf weinig plek over voor nieuwe aanwas: “Ik durf wel te zeggen dat het gebied er geen bevers meer bij kan hebben, alle burchten zijn wel bezet nu”.

Van Zijl gaat elke dag met zijn camera op pad om allerlei dieren vast te leggen, en de bever zwemt dan ook met regelmaat voor zijn lens.

“Zo komt dat wel vol”

Volgens Van Zijl is er een logische verklaring voor de toename van het aantal bevers in het gebied: “Als de bever baby’s krijgt, dan gaan die het nest uit, maar blijven wel in hetzelfde gebied. Zo komt het wel vol.” De cameraman weet alle beverburchten in het gebied te vinden en heeft de beestjes zelfs namen gegeven. “Blindie laat zich vaak wel zien, zij is ook duidelijk te herkennen aan het missen van haar rechteroog”. Als hij zijn route door het gebied loopt, gaat hij een bepaalde volgorde af zodat hij zeker weet waar de bevers zich bevinden. Bij veel van de nesten zet hij met regelmaat een camera neer om de bewegingen vast te leggen.

Geen zorgen

Zorgen heeft van Zijl niet. “De bever zorgt er in een omgeving als deze voor dat alles blijft groeien”. Bevers zijn knaagdieren en besteden een groot deel van hun dag aan het eten of verslepen van takken en bomen. “Op deze manier wordt op een natuurlijke manier ruimte gemaakt voor nieuwe begroeiing”.

Wil je weten hoe Jos van Zijl de beelden van de bever maakt? Bekijk dan de reportage hieronder:

Deel dit artikel