Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De prikbus in Westervoort. Foto: Omroep Gelderland

"Mijn lichaam is wel sterk genoeg om weerbaar te zijn.". Foto: Omroep Gelderland

WESTERVOORT - Zoveel mogelijk 60-plussers een tweede booster geven; dat is het doel van de prikbus van GGD Gelderland-Midden vrijdag in Westervoort. Want het totale aantal gezette herhaalprikken blijft achter in onze provincie.

Zie ook: 'Bizar laag' aantal zestigplussers haalt tweede boosterprik

"Alles is weer open, dus mensen denken zelfs dat het virus er niet meer is", zegt Debbie Vermeer van de GGD Gelderland-Midden. Volgens haar dringt het niet goed tot mensen door wát het belang van zo'n extra prik is. "De regering spreekt er heel makkelijk over, dus trekken wij met onze prikbus de provincie door om zichtbaar te blijven." Zo wordt vaccineren volgens haar 'laagdrempelig, toegankelijk en dichtbij'.

De prikbus in Westervoort - Foto: Omroep Gelderland

Zo'n honderd mensen laten zich vrijdag in Westervoort vaccineren, maar toch loopt een groot deel van de inwoners de bus voorbij. "Die eerste prikken heb ik vooral genomen voor mijn medemens", zegt een voorbijganger van boven de 60. "Ik heb nooit griep en ik ben ook nooit verkouden, dus mijn lichaam is wel sterk genoeg om weerbaar te zijn."

De 60-plusser erkent dat statistisch gezien vooral 60-plussers ziek worden van corona, maar zorgen maken doet hij niet. "Ik laat me niet vangen door de gedachte dat ik vanwege mijn leeftijd kwetsbaarder zou zijn. Dat is bij mij nog niet gebleken de afgelopen jaren."

'Ik geloof er niet in'

Ook een vrouwelijke passant loopt snel om de prikbus heen. "Ik geloof er niet zo in", zegt ze. "Ik heb zelf corona gehad en daarna één prik genomen, maar ik geloof meer in de normale weerstand van het lichaam. Ik zie in mijn omgeving ook mensen mét herhaalprik ziek worden, dus vertrouwen heb ik er niet in."

"Je moet het zeker wel serieus blijven nemen, maar gezond leven helpt ook al, vind ik. Het is net als een griep, dus het blijft voorlopig wel bestaan. Die ene extra prik laat het virus niet verdwijnen."

60-plussers kunnen overlijden aan corona

Internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rover van het Nijmeegse Radboudumc wil juist alle 60-plussers waarschuwen dat zij nog steeds met corona in het ziekenhuis kunnen komen en zelfs kunnen komen te overlijden; "Die leeftijdscategorie is nou eenmaal écht een stuk kwetsbaarder."

Volgens haar moeten mensen er vooral niet te makkelijk over denken. Daarom blijft de GGD de komende tijd met de prikbus door Gelderland rijden om het belang van de prik te benadrukken.

Zie ook: 'Tot over een paar maanden', de kans bestaat dat we blijven boosteren tegen corona

Deel dit artikel