Lead Image 1:
Lead image TXT 1: 'Gooi Plattenburg niet plat', zo valt te lezen op posters in de buurt. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Bewoners leiden gemeenteraadsleden rond en vertellen hun verhaal. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Bedrijventerreinen in de buurt rondom de Schaapsdrift. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
Huiseigenaren nodigden gemeenteraadsleden uit en gaven een rondleiding langs de betreffende huizen . Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

Huiseigenaren nodigden gemeenteraadsleden uit en gaven een rondleiding langs de betreffende huizen . Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

ARNHEM - Huizenbezitters aan de Arnhemse Schaapsdrift en omgeving vestigen hun hoop op de politiek. De bewoners willen voorkomen dat de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) wordt opgelegd. ‘Gooi Plattenburg niet plat', valt te lezen op posters in de buurt.

Die wet maakt het huiseigenaren in de buurt onmogelijk om hun huis in de vrije markt te verkopen. Bij verkoop mogen zij hun woning alleen aanbieden aan de gemeente Arnhem.

Dit weekend krijgen gemeenteraadsleden een rondleiding door de wijk. Huiseigenaren vertellen hun bezwaren en hun situatie aan de raadsleden. Afgelopen week kregen de raadsleden al een technische update over het voorstel om de Wvg toe te passen bij de ontwikkeling van het gebied achter station Presikhaaf.

Edwin van Ommeren wil zijn huis helemaal niet verkopen aan de gemeente. Hij woont in een appartementencomplex aan de Reinaldstraat vlak achter het treinstation. Hij zegt dat hij nu afziet van verdere verduurzaming van zijn huis. Van Ommeren hoopt dat de politiek de Wvg ‘eraf haalt’ om te voorkomen dat ‘de sloopkogel er doorheen moet’.

Meerdere gemeenteraadsleden geven aan dat er vooral allereerst goed gekeken zou moeten worden in hoeverre er woningbouw mogelijk is op braakliggende bedrijfsterreinen in de buurt. In deze videoreportage van RTV Connect vertellen buurtbewoners en raadsleden over de kwestie.

Terwijl er op de huidige woningmarkt vaak boven de vraagprijs wordt geboden, vrezen buurtbewoners een lager bedrag te ontvangen bij verkoop aan de gemeente en dat de overwaarde van hun huis niet wordt gecompenseerd.

'Is eigen huis nog wel eigen huis?'

"Is een eigen huis nog wel een eigen huis?", vraagt bewoner Frank Nijenhuis zich af. Hij verbouwde voor 'bijna 100.000 euro' aan zijn huis . "Ik zou die investeringen niet hebben gedaan als ik had geweten wat de plannen van de gemeente zijn voor dit gebied."

Nijenhuis vraagt zich af of de gemeente ook op andere plaatsen de maatregel zal toepassen. "Ik zou mij zorgen maken als ik bijvoorbeeld elders in Plattenburg een huis zou bezitten."

Inspraak

De bewoners van de buurt achter het station Presikhaaf krijgen tijdens de gemeenteraadsvergadering van 11 mei de gelegenheid om tijdens een meningsvormende vergadering hun verhaal te doen. Zij krijgen dan een aantal minuten spreektijd.

Lees ook: 'Paniek woningeigenaren Arnhem was te voorkomen'

Onrust na aankondiging

De onrust onder bewoners was groot na het ontvangen van een aangetekende brief die de gemeente op een vrijdagavond liet bezorgen. Pas op de maandag na het weekend konden de Arnhemmers met hun vragen terecht bij de gemeente. Volgens hen moesten zij daarna zelf om een informatieavond vragen. 'Onbeschoft', zo oordeelden sommigen over de kwestie.

Wethouder Cathelijne Bouwkamp zei eerder dat er nog 'geen plan klaar ligt' voor het gebied en 'dat het niet anders kan'. Volgens Vereniging Eigen Huis zou er een plan moeten zijn om de Wvg te kunnen toepassen.

Deel dit artikel