Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Opvang Oekraïeners Angerlo. Foto: Omroep Gelderland
Opvang vluchtelingen Angerlo. Foto: Omroep Gelderland

Opvang vluchtelingen Angerlo. Foto: Omroep Gelderland

ANGERLO - In een groepsaccommodatie op minicamping Mietvelder in Angerlo worden vanaf vandaag vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Het gaat om een plek waar ongeveer 25 mensen langdurig kunnen verblijven. De camping is voorlopig gesloten voor andere gasten.

Het ruime groepsverblijf is nèt klaar. Er zit een grote gezamenlijke ruimte in, een keuken met apparatuur en meerdere slaapkamers met eigen toilet, wastafel en douche. Voor kinderen zijn er buiten ook mogelijkheden om te spelen. Piet Gesthuizen, locatiemanager voor de opvanglocatie, is blij met deze plek: "Dit is perfect. Hier hoef je niks aan te doen. Er zijn zelfs voorzieningen voor mensen met een fysieke beperking."

Zelf koken

Later deze dinsdag zullen de eerste vluchtelingen in Angerlo arriveren. "Een aantal komt rechtstreeks uit Polen, maar er komen ook enkele Oekraïeners die tijdelijk op de opvangboot in Arnhem hebben gezeten. "

Opvang Oekraïeners Angerlo - Foto: Omroep Gelderland

Gesthuizen zal voor de vluchtelingen voorlopig het eerste aanspreekpunt zijn. "Er moet een boel geregeld worden. Ze moeten bijvoorbeeld ingeschreven worden bij de gemeente, anders krijgen ze geen leefgeld. Daar zal ik ook bij helpen. " De eerste dagen krijgen de Oekraïeners eten van een cateringbedrijf, daarna zullen ze zelf gaan koken.

Meer opvanglocaties

Alle gemeenten in Nederland hebben de taak gekregen om vluchtelingen om te vangen. Zevenaar gaat in totaal onderdak bieden aan 100 à 125 vluchtelingen, verspreid over meerdere locaties. Dit is de eerste plek die helemaal klaar is. "We hebben al wel meer locaties in beeld. Maar die moeten eerst voldoen aan alle eisen. De brandweer moet naar de brandveiligheid kijken, dat soort dingen. "

De opvanglocatie in Angerlo is in eerste instantie voor een jaar beschikbaar gesteld aan de vluchtelingen.

Deel dit artikel