Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De Groenste Straat van Gelderland - Westervoort
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: De Groenste straat van Gelderland. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: De burgermeester van Westervoort in de Mosterdhof. Foto: Omroep Gelderland
Stenen tuin Mosterdhof Westervoort. Foto: Omroep Gelderland

Stenen tuin Mosterdhof Westervoort. Foto: Omroep Gelderland

WESTERVOORT - We zijn niet de meest versteende provincie van Nederland, maar ook in ons groene Gelderland zijn we niet vies van een tuin vol met klinkers of glimmende tegels. Maar waarom? Want het is slecht voor de biodiversiteit, diertjes, afwatering en zelfs voor je eigen welzijn.

Stenen tuin Mosterdhof Westervoort - Foto: Omroep Gelderland

We zijn niet de meest versteende provincie van Nederland, maar ook in ons groene Gelderland zijn we niet vies van een tuin vol met klinkers of glimmende tegels. Maar waarom? Want het is slecht voor de biodiversiteit, diertjes, afwatering en zelfs voor je eigen welzijn.

Als je de Mosterdhof in Westervoort komt binnenrijden, is er weinig groen te zien. Westervoort is een van meest versteende gemeentes van Gelderland. Maria en Chris wonen op nummer 31 waarbij er tussen de klinkers een halve meter gras omhoog komt. Maria kan het zelf niet meer onderhouden omdat ze artrose heeft en Chris na een ongeluk in een rolstoel terecht kwam.

Zij geven daarom de helft van hun tuinoppervlakte terug aan de gemeente zodat zij het groen kunnen maken. En ook even verderop, in de tuin van Henry en Janneke, liggen er alleen maar stenen. Een aantal jaar geleden kochten zij het op deze manier over van de vorige bewoners. Henry: "We hebben eerst veel verbouwd in huis en het is dan mega praktisch, je kan er alles neerzetten."

Henry en Janneke wilde eerst het huis op orde hebben voordat ze aan de slag gingen in de tuin, die ze nu nog de luchtplaats van een gevangenis noemen.

De Groenste straat van Gelderland - Foto: Omroep Gelderland

Groen geeft genot

De burgermeester van Westervoort, Arend van Hout is blij dat de bewoners willen vergroenen: "Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat groen er echt toe doet. Het ziet er niet alleen leuk uit, ook draagt het bij het welzijn van mensen draagt het aan bij." De universiteit van Wageningen schrijft dat contact met de natuur zorgt voor meer geluk en stress vermindert. Het bevordert vitaliteit, creativiteit en stimuleert ontmoetingen tussen mensen.

Maar helaas denken nog steeds veel mensen dat stenen makkelijker zijn. Roel van Dijk zag dit probleem en begon in 2015 met een nieuw initiatief Steenbreek. " Ik zag dat er steeds meer stenen kwamen in tuinen en dat is echt heel slecht, funest zelfs voor de biodiversiteit het is heel slecht voor de bijen en de insecten om ons heen en die hebben we hard nodig voor de bestuiving en uiteindelijk dus ook ons voedsel."

De burgermeester van Westervoort in de Mosterdhof - Foto: Omroep Gelderland

Om alvast een handje te helpen is gaat presentator Rob Kleijs de komende 7 weken op zoek naar versteende straten om die vervolgens een eerste zetje te geven om te vergroenen. Samen met een heus groen team toveren zij in een dag grijze vlaktes om tot groene oase.

Kijk hier de eerste uitzending in Westervoort. De komende weken is Rob met zijn groenteam te vinden in Didam, Deest, Ammerzoden, Ewijk, Dodewaard en Arnhem.

[storytelling:media:SREGIOOG_173080">

Deel dit artikel