Wilma van den Boogert staat bij de vriezer met slachtoffers van de vogelgriep.

Wilma van den Boogert staat bij de vriezer met slachtoffers van de vogelgriep.

HEELSUM - Een watervogel die rondjes blijft maken, een kip die het niet heeft gered en zelfs een vos die het virus te pakken had. Ook dierenambulances in onze provincie hadden het de afgelopen maanden druk met de vogelgriep.

"Praktisch elke dag moesten we wel een vogel ophalen met vogelgriep", vertelt coördinator Wilma van den Boogert van Dierenambulance Nederrijn. Ze werkt al dertien jaar bij de ambulancedienst, maar dit was uniek.

"Ik heb voor dit jaar nog nooit zelf een geval van vogelgriep meegemaakt." Dat het nu bijna dagelijks gebeurde, vond ze zeer opvallend. "Maar ik denk dat het vanaf nu ieder jaar terug zal blijven komen." Ook in gebieden waar vogelgriep eerdere jaren voorkwam, zijn dit jaar meer meldingen dan normaal.

Bekijk de video over de Gelderse dierenambulances:

Melding

Zoveel water hebben ze niet in de regio waar de dierenambulance van Wilma op rijdt. "We zien dat de vogelgriep vooral bij watervogels voorkomt." Toch konden ze er dit jaar niet aan ontkomen.

"We rijden sowieso op alle watervogels op dit moment: levend of dood. Als het mogelijk vogelgriep is, komen we ernaartoe." Ze vragen mensen om het te melden als een vogel vreemd doet of als ze een dode watervogel tegenkomen.

Zie ook: Dit moet je doen als je een dode vogel (of ander dier) vindt

Pak aan

De dierenambulance is dit jaar met een speciaal protocol begonnen om bij meldingen van vogelgriep veilig te werk te gaan. Het virus is namelijk bijzonder besmettelijk.

"Daarom halen we de dieren zo snel mogelijk op. Ik heb zelfs een vos gezien die aan een kadaver van een watervogel had gegeten en zo zelf de vogelgriep had gekregen. Dat willen we zoveel mogelijk voorkomen."

En dat betekent strengere maatregelen. "Onze medewerkers zijn allemaal op de hoogte. Als je naar een melding gaat van mogelijke vogelgriep, draag je een volledige overall die alles afdekt, handschoenen en een mondkapje."

Ook bij terugkomst ben je niet zomaar klaar. "Alles waar het dier mee in aanraking is gekomen én de ruimte waar hij in heeft gelegen moet ontsmet worden. Van instrumenten tot de bak. We willen niet hebben dat wij het verder kunnen verspreiden."

Zie ook: Waarschuwing voor vogelgriep bij honden: 'Ze kunnen er heel ziek van worden'

Deel dit artikel