Burgemeester Hieltjes verwelkomt eerste jonge vluchtelingen in najaar 2021 foto: gemeente Duiven . Foto: gemeente Duiven

Burgemeester Hieltjes verwelkomt eerste jonge vluchtelingen in najaar 2021 foto: gemeente Duiven . Foto: gemeente Duiven

DUIVEN - De vijftig jonge asielzoekers die de afgelopen maanden in het centrum van Duiven verbleven, vertrekken weer. Ze worden vanaf nu ondergebracht in Velp. De jongeren tussen de 13 en 17 jaar en afkomstig uit verschillende landen, woonden ongeveer vijf maanden in het voormalige kloosterpand Regina Pacis aan de Rijksweg. Binnenkort vangt Duiven wel weer Oekraïense vluchtelingen op, bij ontmoetingsplek de Stek.

De aankomst in Duiven en eerste weken van de asielzoekers verliepen niet zoals gepland door een coronabesmetting in de eerste groep. Vanwege die besmetting moest een deel van de vluchtelingen in quarantaine en werd de komst van de anderen uitgesteld.

Vanaf januari gingen de jongeren naar een internationale schakelklas in het pand naast Regina Pacis. Op vrijdag voetbalden ze bij DVV. De pubers konden zelf boodschappen doen en koken.

In eerste instantie waren er bij enkele buren wat zorgen over eventuele overlast. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ging daarom in gesprek met de buren en zorgde voor de aanwezigheid van straatcoaches.

In een brief aan omwonenden, laat de burgemeester van Duiven weten tevreden te zijn over het verblijf van de jongeren. Veel vrijwilligers en organisaties hebben zich ingezet voor de jonge vluchtelingen.

Oorlogsvluchtelingen

Binnenkort stelt ontmoetingsplek De Stek ruimtes beschikbaar voor de huisvesting van Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Hier kunnen ongeveer 24 mensen tot het najaar van 2022 verblijven. De ruimtes worden eerst verbouwd om ze te laten voldoen aan de geldende eisen. Vermoedelijk kan de locatie vanaf 4 mei in gebruik genomen worden.

In het voormalig klooster Regina Pacis in Duiven komen nu dertien huurappartementen. Onlangs zijn daarvoor de eerste plannen gepresenteerd aan de buurt.

Zie ook:

Deel dit artikel