Tijdens deze meivakantie zijn er vooral Nederlanders op de camping. Foto: Omroep Gelderland

Tijdens deze meivakantie zijn er vooral Nederlanders op de camping. Foto: Omroep Gelderland

AALTEN - Niet alleen op Schiphol is het druk met vakantiegangers, ook bij ons stromen de campings vol met toeristen. Vooral de Duitsers weten de camping in de Achterhoek goed te vinden, merken ze bij camping Goorzicht in Aalten. "Met Pasen zaten we voor het eerst zo vroeg in het seizoen al helemaal vol en 75 procent van de gasten was Duitser."

Het is een beeld dat ze bij vereniging voor recreatieondernemers Hiswa-Recron ook wel zien. "Het beeld is een beetje gemengd. Niet overal is het druk, maar vooral de plekken waar veel Duitsers naartoe gaan, zoals de kust en de Achterhoek, zijn gewild", zegt Marike Rosier van Hiswa-Recron.

"En ook de Nederlanders kiezen steeds vaker voor een vakantie in eigen land. Dat is dan het positieve van de coronatijd, dat we ons eigen land herontdekt hebben. Vooral voor de kortere vakanties zoals Pasen en Pinksteren."

'Pinksteren is vol en Hemelvaart bijna'

Dat merken ze ook in Aalten. Volgens Ester te Dorsthorst van Camping Goorzicht is het nog nooit zo vroeg, zo druk geweest. "De boekingen stromen binnen. Met Pasen zaten we dus helemaal vol en ook nu is het gezellig druk. Met Pinksteren zijn we ook helemaal bezet en met Hemelvaart hebben we nog maar een paar plekjes over."

Rond de officiële feestdagen zijn het vooral onze oosterburen die naar de camping komen. "Ja, met Pasen zagen we 75 procent Duitsers. Nu in de meivakantie zijn het vooral Nederlanders, gezinnen met kinderen."

'Het is hier prachtig'

Een gezin uit Alphen aan de Rijn werd vanochtend wakker in de ochtendkou. "Ik vind het hier heel leuk", zegt een van de kinderen. "Vooral de speeltuin." Moeder vindt met name de Achterhoekse omgeving mooi. "Het is hier prachtig, we hebben al meerdere wandelingen gemaakt."

En het mooie weer werkt ook mee, denkt Te Dorsthorst. "En mensen willen er zo graag weer op uit na twee jaar corona. Nederlanders, maar ook Duitsers hebben ons land echt herontdekt."

Rosier vult aan: "Vakantie in eigen land kost minder geld. Je hoeft niet zo ver te reizen en je hebt een kleinere ecologische voetafdruk. Én je ontloopt de wachtrijen op Schiphol", lacht de woordvoerder van Hiswa-Recron.

Deel dit artikel