Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De Oude Kerk in Oosterbeek. Foto: Daan van Oort fotografie
Marion Gerritsen brandt een kaarsje in de Oude Kerk in Oosterbeek. Foto: Gelderland Helpt

Marion Gerritsen brandt een kaarsje in de Oude Kerk in Oosterbeek. Foto: Gelderland Helpt

OOSTERBEEK - Marion Gerritsen is vrijwilliger bij de Oude Kerk in Oosterbeek, één van de oudste kerken van Nederland. Als gids vertelt zij onder andere het verhaal van de Slag om Arnhem, die zich ook rond deze kerk afspeelde.

"In 2008 ben ik als vrijwilliger begonnen, ik werd gevraagd omdat ik ook betrokken ben bij een aantal Airborne-activiteiten", vertelt Marion Gerritsen. Haar Engels was daardoor redelijk en dat was net waar ze bij de Oude Kerk in Oosterbeek naar op zoek waren. Er komen namelijk niet alleen Nederlandse bezoekers, maar ook veel Engelsen en Canadezen.

De Oude Kerk in Oosterbeek. - Foto: Daan van Oort fotografie

"We krijgen verschillende groepen mensen die een rondleiding aanvragen", vertelt Marion. "Jonge mensen die een militaire carrière ambiëren, zij hebben vaak hun militaire basisopleiding gehad. Maar ook Engelse militairen die net een prachtige missie achter de rug hebben en veel hebben meegemaakt. Die worden geëerd met een bezoek hier."

Ook militairen die op missie gaan komen soms vooraf voor een rondleiding. Soms van een militaire basis verder weg maar het zijn ook regelmatig militairen van de dichtbijgelegen Vliegbasis Deelen. "Ik haal uit die groep wel heel veel voldoening. Dat je militairen iets mee kunt geven. Dat het belangrijk is wat ze doen. Ik vertel hen dat je vaak de steun in het leven van de nabestaanden bent", zo vertelt Marion.

Bij Gelderland Helpt doet de Stichting Vrienden Oude Kerk Oosterbeek een oproep voor nieuwe vrijwilliger die het verhaal kunnen blijven vertellen:

'Wat als we dit verhaal niet meer kunnen doorvertellen?'

Alle rondleidingen worden gedaan door vrijwilligers. Net als de gastvrouwen en de gidsen die tijdens openingstijden aanwezig zijn. En ze kunnen nog wel een aantal nieuwe vrijwilligers gebruiken. "We hebben een tekort aan vrijwilligers die gids willen zijn. We hebben een mooi scholenpakket waar we gidsen voor gebruiken en geven regelmatig rondleidingen. Daarnaast is er ook altijd een gids aanwezig tijdens openingstijden. Het zou toch ontzettend jammer zijn, dat je door een tekort aan gidsen, dit verhaal niet meer door kunt vertellen", aldus Marion.

Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op:

Deel dit artikel