Eind 2021 was het druk in de binnenstad van Nijmegen. Foto: ANP

Eind 2021 was het druk in de binnenstad van Nijmegen. Foto: ANP

WESTERVOORT - Voor het eerst in jaren is het aantal fysieke winkels in ons land weer gestegen. Een van de uitzonderingen Westervoort, daar verdween juist bijna 9 procent van de winkels. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Op 1 januari van dit jaar telde Nederland 83.800 winkels, 655 meer dan een jaar eerder. Er kwamen vooral meer zaken bij die eten en drinken verkopen, zoals bakkers, supermarkten en slijterijen. In de Gelderse steden, zoals Arnhem, Nijmegen, Wageningen en Doetinchem, was een lichte stijging te zien.

In onze provincie heette de gemeente Heumen het afgelopen jaar relatief de meeste nieuwe winkels welkom. Met een stijging van 9,7 procent ging het aantal winkels daar van 60 naar 70. Ook in Overbetuwe zijn er relatief veel nieuwe winkels geopend: die gemeente telt nu 235 winkels, ten opzichte van 220 in 2021.

Vijf winkels gesloten

Westervoort springt eruit, maar niet in positieve zin. Daar verdween in het afgelopen jaar 8,6 procent van alle winkels. Vorig jaar kende het dorp nog 35 winkels, daarvan zijn vijf winkels het afgelopen jaar gesloten.

In de gemeente Maasdriel daalde het aantal winkels met 4,4 procent, wat neerkomt op vijf van de in totaal 115 winkels die dicht zijn gegaan. Ook in de gemeente Aalten sloten vijf winkels hun deuren (een daling van 4 procent).

Bekijk op deze kaart hoeveel winkels er in jouw gemeente zijn:

Boekhandels

Het aantal boekhandels daalde volgens het CBS juist sterk. In 2021, het tweede coronajaar, verdwenen er meer boekhandels dan in de drie voorafgaande jaren samen.

Deel dit artikel