De raad van Westervoort bijeen (voor corona) . Foto: Omroep Gelderland

De raad van Westervoort bijeen (voor corona) . Foto: Omroep Gelderland

WESTERVOORT - De formerende partijen in Westervoort, CDA, VVD en D66, zijn eruit. Ze hebben een akkoord bereikt over waar zij de komende vier jaar in de gemeente aan willen werken. Dit gaat gebeuren onder leiding van wethouders Peter Pennekamp (CDA), Jan Derksen (VVD) en Hans Sluiter (D66).

De partijen veroverden in maart bij de verkiezingen tien van de zeventien zetels in de gemeenteraad: CDA (5 zetels), VVD (3 zetels) en D66 (2 zetels). Vier jaar geleden vormden CDA, D66 en SP nog een coalitie, maar die combinatie zat er nu niet in. De SP heeft niet meegedaan aan de verkiezingen.

Dit zijn de plannen

In het nieuwe coalitieakkoord is volgens de drie partijen rekening gehouden met de kwetsbare financiële positie van Westervoort. Tegelijkertijd zijn er wel ambities uitgesproken. Zo streeft de coalitie naar blijvende zelfstandigheid van de gemeente. Ook vinden de partijen het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de gemeente, en dat de zorg dicht bij de inwoners wordt georganiseerd.

De komende jaren willen de partijen ook werken aan het verduurzamen van de gemeente. Bouwen staat, zoals in heel Nederland, eveneens hoog op de agenda. Daarbij wordt actief gestuurd op het realiseren van veel woningen in een gevarieerd aanbod, bijvoorbeeld in Westervoort Noord. Ook wordt ingezet op de bouw van zogenoemde ‘flexwoningen’. Tijdelijke woningen vooral bestemd voor Westervoortse jongeren.

De partijen zeggen trots te zijn op het coalitieakkoord. "Er bestaat een groot onderling vertrouwen, hetgeen ook reden is om met vertrouwen de toekomst in te gaan." In de raadsvergadering van 9 mei worden de wethouders officieel benoemd.

Deel dit artikel