Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De woning waar ruim twee jaar geleden het familiedrama plaatsvond. Foto: Omroep Gelderland
Bij de schuurbrand in Duiven redde de brandweer deze week 15 honden. Foto: Persbureau Heitink

Bij de schuurbrand in Duiven redde de brandweer deze week 15 honden. Foto: Persbureau Heitink

DUIVEN - Een ongelooflijk toeval in Duiven. Op het adres aan de Roodwilligenstraat waar in de nacht van woensdag op donderdag een schuur in vlammen opging en de brandweer vijftien honden kon redden in een naastgelegen onderkomen, was ruim twee jaar geleden ook een grote brand. Toen ging het om een gezinsdrama.

In de ochtend van 24 januari 2020 vond de brandweer drie overleden gezinsleden: vader Jan (64), moeder Lenie (58) en hun dochter Leja (20). Het blussen van de brand werd bemoeilijkt door rolluiken die ramen en deuren vergrendelden. "Dat beeld sla je op en dat raak je ook nooit meer kwijt", zei brandweerbevelvoerder Preben Brasik een jaar na dat drama tegen Omroep Gelderland.

De woning waar ruim twee jaar geleden het familiedrama plaatsvond. - Foto: Omroep Gelderland

Op het adres zit tegenwoordig een hondenkennel die golden retrievers fokt. De nieuwe bewoners waren bezig met het bouwen van een nieuw huis, de woning waar het gezinsdrama zich eerder had voltrokken, staat er niet meer.

'Met de dieren gaat alles goed'

In de nacht naar Bevrijdingsdag werden de huidige bewoners zelf getroffen door brand. Ze bleven ongedeerd, de brandweer haalde de vijftien honden uit een naastgelegen schuur. Met de dieren gaat alles goed, zegt de eigenaresse van de hondenkennel. Ze wil verder niets zeggen.

Een paar weken geleden zijn er nog zes puppy's geboren, valt te lezen op de Facebookpagina van de fokkers.

De ontdekking dat op hetzelfde adres in Duiven twee keer brand woedde leidt op Facebook tot ongeloof. "Die plek heeft een nare sfeer! Weer een grote brand. Mijn hele huis stonk vanochtend naar rook", reageert een buurtbewoonster. "Wat erg, tweede keer al brand daar", meent een ander.

Kennel bestookt

Op het sociale medium worden de hondenfokkers aangevallen, reden voor de eigenaresse van de kennel om haar mond te houden. Iemand zegt: "Honden met puppy’s gered?? Die horen niet in een grote schuur waar geen zicht op is! Vreselijk zeg!" Een ander heeft haar mening ook al klaar: "Dit is een broodfokker." Weer een ander zegt: "Waarom zaten de honden en de puppy's in een schuur. Dat doe je toch niet."

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) werkt samen met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de dierenpolitie bij de aanpak van malafide handel in honden. De LID verwijst in het geval van de geredde honden in Duiven naar de NVWA.

Deze waakhond gaat pas de handel en wandel van een kennel na als de NVWA informatie krijgt die onderzoek rechtvaardigt, zegt een woordvoerster. Of de kennel in Duiven onder de loep lag voordat de brand uitbrak, kan ze om privacyredenen niet zeggen.

De politie sluit brandstichting uit, zegt een politiewoordvoerster. De bewoners is slachtofferhulp aangeboden.

Zie ook:

Deel dit artikel