Gitte kan met een speciaal apparaatje horen of er vleermuizen in de buurt zijn. Foto: Omroep Gelderland

Gitte kan met een speciaal apparaatje horen of er vleermuizen in de buurt zijn. Foto: Omroep Gelderland

OOSTERBEEK - De Zoogdiervereniging roept mensen met een tuin op om vleermuizen te tellen. Vrijdag was de eerste dag van de tweedaagse vleermuizentelling en ook vanavond wordt er weer volop geteld. Gitte van Riel uit Oosterbeek is een echte kenner en weet precies wat je moet doen om het beste vleermuizen te spotten.

“Iedereen schrikt altijd van vleermuizen, omdat ze zo onvoorspelbaar zijn. Hun vlieggedrag is onvoorspelbaar, omdat ze allemaal kleine mugjes achterna gaan”, vertelt Gitte in haar tuin.

Op je rug in het gras

Maar ben je niet bang voor die gevleugelde beestjes en wil je meedoen aan de vleermuizentelling? Dan heeft Gitte goed advies om ze te gegarandeerd te spotten. “Je kunt het beste op je rug gaan liggen in het gras en naar de lucht kijken. En dan komen ze voorbij”, vertelt ze.

Om die vleermuizen te spotten heb je helemaal geen speciaal ultrasoon geluidsapparaat nodig, maar Gitte gebruikt die wel. “Ze maken een geluid dat wij niet kunnen horen, maar ik wel met deze bat detector.”

Kijk hier hoe je het beste vleermuizen kan tellen:

Ze zit vooral tussen de bomen in haar tuin, want daar zitten veel insecten in de lucht.” Die willen de vleermuizen graag eten en dan cirkelen ze daar rond. Via het apparaat dat Gitte heeft hoor je het tikken, wat aangeeft dat er een vleermuis in de lucht is.

Verschillende soorten

Door het silhouet zijn de vleermuizen uit elkaar te houden voor de telling. “Dan moet je schatten hoe groot de vleermuis is. Dan heb je eentje die is net zo groot als een musje, maar er zijn er die zo groot zijn als een merel of een spreeuw.”

De gemiddelde Nederlander is natuurlijk geen vleermuizenkenner. Op de site van de Zoogdiervereniging staat daarom een zoekkaart met daarop de meest voorkomende vleermuizen.

Tips om vleermuizen te tellen in je tuin:

1. Ga rond de schemering naar buiten

2. Ga op je rug liggen en kijk naar de lucht

3. Bekijk het silhouet van de vleermuizen om ze uit elkaar te houden

4. Wil je het echt goed aanpakken? Gebruik dan een bat detector (ultrasoon geluidsapparaat) om ze te horen

Zie ook: Vleermuizen tellen in de tuin, waarom zou je dat doen?

Deel dit artikel