Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Het enorme kasteel dat hier ergens moet hebben gestaan. Foto: Omroep Gelderland
Organisator Ben Lamers. Foto: Omroep Gelderland

Organisator Ben Lamers. Foto: Omroep Gelderland

TOLKAMER - In Tolkamer vieren ze dat 800 jaar geleden voor het eerst tol werd geheven langs de Rijn. Dit weekend werd de aftrap gegeven voor een heel jaar feest. We nemen je mee terug naar de tijd dat het nog bruiste in Tolkamer.

Het was 1222 toen graaf Gerard III van Gelre toestemming kreeg van keizer Frederik om tol te heffen op de Rijn. Dat gebeurde in eerste instantie op de plek van het huidige Lobith, niet ver van Tolkamer.

In de beginjaren leverde dat veel geld op voor de graaf, met elk jaar zo’n 1800 tot 2000 betalende schepen. Er verrees zelfs een groot kasteel, dat in 1672 werd verwoest door het Franse leger.

Het enorme kasteel dat hier ergens moet hebben gestaan. - Foto: Omroep Gelderland

Omdat de Rijn regelmatig iets opschoof, veranderde ook de plek waar tol moest worden betaald. In de zeventiende eeuw kreeg Tolkamer een tolhuis. Omdat dit de plek was waar de Rijn ons land binnen kwam, was het volgens Ben Lamers, organisator van de festiviteiten, ‘een van de belangrijkste plaatsen van Nederland’.

Veertien kroegen

Er ontstond een dorp rond de ‘kamer’ waar tol werd geheven. “Vele jaren geleden had ik klasgenoten van wie de vaders bij de douane of marechaussee werkte”, schetst Lamers. “Het inklaren van de schepen op de Rijn was heel belangrijk. Het heeft hier voor veel welvaart gezorgd.”

Alle schippers moesten volgens hem aan wal komen om hun schip in te klaren. “De dames gingen boodschappen doen. De heren kwamen meestal in een van de veertien kroegen in Tolkamer terecht.” Het was in het dorp een drukte van belang.

Niemand meer aan wal

Maar in de loop van de vorige eeuw verwaterde de rol van het tolhuis. “Er kwam een vrije doorvaart, mensen gingen niet meer aan wal.”

Dat wil niet zeggen dat Tolkamer niet meer de moeite waard is om te stoppen, zegt Lamers. “De kade is een fantastische toeristische attractie, met een enorme aantrekkingskracht. Het is nu een van de mooiste plekken van Oost-Geldeland.”

Kijk naar beelden van de festiviteiten:

Deel dit artikel