Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Monika Dalberg bij haar beeld in de tuin van Museum Arnhem. Foto: Omroep Gelderland
Museumdirecteur Saskia Bak. Foto: Omroep Gelderland

Museumdirecteur Saskia Bak. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Museum Arnhem is af. Vierenhalf jaar geleden sloot het zijn deuren voor een grondige renovatie. Hoger uitvallende bouwkosten dreigden nog even roet in het eten te gooien, maar nu is het dan toch echt zo ver. Eind deze week worden de deuren weer geopend voor bezoekers. "We zijn ontzettend blij. We hebben vier jaar lang deze plek gemist, maar ook ons publiek gemist", jubelt museumdirecteur Saskia Bak.

Bak vindt het mooi om te zien hoe op dit moment alles bij elkaar komt. "De tuin, het gebouw, de tentoonstellingen en de inrichting. De uitstraling van een open museum dat voor iedereen is." De museumdirecteur hoopt dat de bezoekers, die vanaf vrijdag komen, geprikkeld worden. "Dat ze verbaast zijn over de dingen die ze aanspreken en vanuit daar een groot kijkavontuur aangaan."

De gerenoveerde koepel is de centrale plek van het vernieuwde museum. Daaraan vast nog altijd de oude oost- en westvleugel. Via die westvleugel kom je in een volledig nieuw gedeelte. "Daar zijn een aantal veel grotere zalen gemaakt waar je grotere kunstvoorwerpen tentoon kunt stellen", legt architect Joost Vos uit. Ook is er een zaal waar daglicht van boven komt.

'Rijker naar huis'

De trap vanuit de tuin die je door de nieuwe vleugel leidt, vindt Vos wel een van de hoogtepunten van zijn werk. "Dat is een van de onderdelen om kunst en omgeving maximaal te integreren en mensen daarvan te laten genieten." Als je via de trap door de vleugel loopt, heb je aan de Oosterbeek-kant een 'geweldig balkon' met zicht over de Rijn, schetst Vos.

Vos hoopt mensen met zijn ontwerp te verwonderen en verrassen. "Dat mensen rijker naar huis gaan. Niet alleen door de kunst, maar ook door de architectuur."

'Opening spannend'

De aanstaande opening vindt de architect spannend. "Ziet iedereen ook wat wij zien en krijgen ze daar ook zo'n gelukkig gevoel van?", vraagt hij zich af.

Een van de blikvangers in de museumtuin die duidelijk te zien is vanaf de openbare weg is het beeld Asis Rafiki van Monika Dalberg. Het is een Afrikaanse sculptuur met Mickey Mouse-oren, legt Dalberg uit. De bedoeling was volgens haar om een eyecatcher te maken die bezoekers uit alle lagen van de bevolking zou trekken.

Monika Dalberg bij haar beeld in de tuin van Museum Arnhem. - Foto: Omroep Gelderland

Over de opzet van het vernieuwde museum is goed nagedacht, meent de kunstenares. "Ik vind het fantastisch. Er wordt heel erg ingespeeld op de tijdsgeest."

Of de circa 23 miljoen euro die het allemaal heeft gekost de moeite waard is? "Kijk om je heen en zie hoe mooi deze plek is, waar de stad intensief gebruik van kan maken", reageert Bak. Een museum in een stad is volgens haar 'ongelooflijk belangrijk'. "Dat is een reden voor mensen en bedrijven om zich in een stad te vestigen. Veel cultuur maakt dat een stad een kloppend hart wordt en leeft."

'Visitekaartje dat mensen trekt'

Arnhem moet zich er volgens Vos bewust van zijn dat wat hier nu staat uniek is. "Een visitekaartje dat absoluut meer mensen naar Arnhem gaat trekken. Daar heb je als stad gewoon heel veel voordeel van."

Zie ook: Gerenoveerde koepel Museum Arnhem moet 'wauw-gevoel' bezorgen

Deel dit artikel