De vrachtwagenbrand in Doesburg. Foto: Persbureau Heitink

De vrachtwagenbrand in Doesburg. Foto: Persbureau Heitink

ARNHEM - Forse celstraffen voor de daders van de truckbrand in Doesburg. De vier mannen die verantwoordelijk zijn voor de brandstichting, waarbij de chauffeur die in de wagen lag te slapen zwaargewond raakte, moeten tien tot veertien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Arnhem beslist. De straffen zijn alle vier conform de eisen van justitie.

De vier mannen zijn de twee brandstichters, een tussenpersoon en de opdrachtgever. De opdrachtgever krijgt met veertien jaar de hoogste straf. De tussenpersoon krijgt twaalf jaar. Net als een van de twee brandstichters. De andere brandstichter is volgens de rechtbank verminderd toerekeningsvatbaar en krijgt tien jaar cel.

Het gebeurde allemaal in augustus 2020 op het terrein van een transportbedrijf aan de Leigraafseweg in Doesburg. Twee mannen overgoten de wagen met benzine, staken de boel in brand en gingen er vervolgens vandoor. Maar op dat moment lag chauffeur Jos Lambregts in de cabine te slapen. Dat deed hij wel vaker als hij de volgende ochtend weer vroeg moest vertrekken. Lambregts kon die nacht ternauwernood uit de cabine komen. Hij moest door een zee van vlammen naar buiten en raakte daardoor zwaargewond.

Emotioneel verhaal in rechtbank

Zeven weken lag hij in coma. Maandenlang heeft hij daarna moeten revalideren en de kans dat hij ooit weer helemaal de oude wordt en zijn geliefde werk als chauffeur weer kan uitvoeren, is klein. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak hield hij via zijn advocaat een een emotioneel verhaal in de rechtbank.

De rechtbank oordeelde dat Jos Lambregts recht heeft op een schadevergoeding van 200.000 euro. Zijn familie en partner hebben recht op een door de wetgever vastgesteld bedrag aan affectieschade.

Een van de twee mannen is gevraagd om de brand te stichten door een 45-jarige man uit Dordrecht, deze tussenpersoon kreeg er geld voor en kon zo een 'schuld' inlossen. De man uit Dordrecht zou op zijn beurt weer zijn gevraagd door een man van 53 uit Den Haag, zelf ook eigenaar van een transportbedrijf. De Dordrechter werkte weleens bij de Haagse transporteur. De Hagenaar wordt gezien als de daadwerkelijke opdrachtgever van de brandstichting.

Brand Italië

Alle vier de mannen zijn dus schuldig aan de brandstichting. De rechtbank acht poging tot moord bewezen, omdat er een reële kans was dat er iemand in de wagen lag te slapen. De brandstichters hebben ook niet gekeken of de cabine wel leeg was. Ook werd er geen rekening gehouden met omwonenden. De mannen gingen met voorbedachte rade op pad om brand te stichten. De tussenpersoon en de opdrachtgever zijn volgens de rechtbank net zo schuldig ook al hebben ze de brand zelf niet aangestoken. De rechter noemt het een laffe nietsontziende daad.

De tussenpersoon moet 347 dagen extra zitten vanwege een straf die hem in 2012 in het Verenigd Koninkrijk is opgelegd vanwege een drugsdelict.

De brand zou zogenaamd bedoeld zijn om de verzekering op te lichten, maar justitie ging er al snel van uit dat concurrentie tussen verschillende transporteurs de aanleiding is voor de brandstichting. Eerder is ook een vrachtwagen in Italië van de vervoerder uit Doesburg in brand gestoken. Justitie heeft aanwijzingen dat de 53-jarige opdrachtgever ook daar bij betrokken was. Het onderzoek daarvan loopt nog.

Zie ook: Hoge straffen geëist voor in brand steken truck met chauffeur erin

Deel dit artikel