De Nationale Intensieve Veehouderijbeurs op Papendal. Foto: Omroep Gelderland

De Nationale Intensieve Veehouderijbeurs op Papendal. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Wie er altijd van heeft gedroomd om boer te worden, denkt tegenwoordig wel twee keer na. Wet- en regelgeving heeft de agrarische sector de afgelopen jaren weinig goeds gebracht. Op de eerste beurs voor veehouders, op Papendal bij Arnhem, is het het gesprek van de dag.

"Er zijn heel veel regels, maar het is niet altijd duidelijk welke regels voor wie en wanneer gaan gelden. Dat is voor ons voerbedrijf al zo, maar helemaal voor onze klanten, de boeren. Die zijn er nog erger aan toe dan wij. De onduidelijkheid, de onzekerheid, dat is killing voor veel bedrijven", schetst Bas Philipse de situatie. Hij is hoofd verkoop bij een mengvoerbedrijf.

Ook jonge mensen die overwegen om boer te worden komen naar de Nationale Intensieve Veehouderijbeurs om inspiratie op te doen voor een nieuw boerenbedrijf of omdat ze het bedrijf van hun vader willen overnemen.

Verschillende bezoekers uiten hun zorgen. "Op dit moment is vogelgriep een groot probleem, maar over het algemeen is dat wet- en regelgeving", zegt Jaap de Jong. Hij wil in de toekomst boer worden, maar ziet op het gebied van stikstof, CO2 en ammoniak problemen.

Zwaard van Damocles

Het lijkt een wurggreep die voor alle ondernemers in de agrarische sector geldt. Investeringen van boeren bleken door veranderende regelgeving niet voor de lange termijn geldig, waardoor vele euro’s in de gierkelder verdwenen, soms letterlijk.

"Boeren moeten alles goed bijhouden, onze sector wordt veel strenger in de gaten gehouden dan de industrie. Dat is oneerlijk, als wij de schuld krijgen, terwijl andere sectoren ook stikstof uitstoten. We worden onevenredig beschuldigd wat dat betreft. Wat echt een zwaard van Damocles is dat boven onze sector hangt, is stikstof", klinkt het uit de mond van Philipse.

Jan Pak vertelt op de beurs dat zijn vader kalverhouder is. "Ik weeg af of ik het bedrijf überhaupt ga overnemen. Je weet niet wat voor investering je moet doen voor de toekomst. Je kunt wel een investering gaan doen in bijvoorbeeld een nieuwe vloer, maar je weet niet of je dan aan de regels voldoet voor de komende tien jaar."

Op dit moment bekijkt hij nog wat het voor hem betekent als hij zijn leven in het teken van het boeren stelt. ‘Ik ben aan het kijken of ik het hetzelfde als mijn vader ga doen of dat ik het toch anders ga aanpakken."

Zie ook: Boer worden, niet iedereen wil het nog: 'Toch moeten er mensen gevoed worden'

Deel dit artikel