Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Een nog intact houten deel van een waterput. Foto: Transect
Een opgravingsput vol met bewoningssporen. Foto: Transect

Een opgravingsput vol met bewoningssporen. Foto: Transect

WINSSEN - Archeologen hebben in Winssen een ‘min of meer compleet middeleeuws erf’ blootgelegd. Dat vertelt archeoloog Daniël Scheeringa. Er werden honderden vondsten gedaan, waaronder waterputten, boerderijen en schuurtjes.

Op de plek waar archeologen hebben gegraven, het grasveld op de kruising van de Leegstraat met het Kerkpad, komen vijf nieuwbouwhuizen. Uit een vooronderzoek was volgens Scheeringa al gebleken dat er weleens middeleeuwse resten konden liggen.

Uitgeholde boomstam

De bijzonderste ontdekking vindt hij een goed bewaarde waterput. “Dat is een uitgeholde boomstam die rechtop in de grond is gestopt. Het hout was nog tot twee meter diep bewaard gebleven. Dat komt niet zo vaak voor. In totaal was de waterput ongeveer vijf meter diep.”

Een nog intact houten deel van een waterput. - Foto: Transect

De grond lag ook bezaaid met afval, zoals glasscherven. Ook zijn er botten van dieren gevonden met inkepingen, wat erop wijst dat het vlees ervan af is gezaagd.

Naar een depot

Volgens Scheeringa was al bekend dat Winssen een middeleeuws dorp was, maar waren er nooit zulke vondsten gedaan. “Nu kunnen we daar eindelijk archeologisch onderzoek naar doen”, aldus de archeoloog van Transect.

Of de vondsten binnenkort ook te zien zijn, is volgens hem nog afwachten. “Het is allemaal eigendom van de provincie. Ze gaan nu naar een depot in Nijmegen en het is nog even kijken wat ze er in Winssen mee willen of kunnen. Maar daar is ongetwijfeld iets voor te verzinnen.”

Deel dit artikel