Jos Olsthoorn en Marco van Vemde doen mee aan de examenspreekuren. Foto: Jos Olsthoorn / Marco van Vemde

Jos Olsthoorn en Marco van Vemde doen mee aan de examenspreekuren. Foto: Jos Olsthoorn / Marco van Vemde

HILVERSUM - Voor eindexamenleerlingen is het een spannende tijd. Met iedere dag een ander examen kan het soms erg druk worden. Via NOS Stories helpen docenten Jos Olsthoorn en Marco van Vemde een handje mee. Ze praten je in één uur bij over alles wat je moet weten om te slagen.

Marco doet dat voor het vak geschiedenis voor havo en vwo, terwijl Jos zich dit jaar richt op economie voor vwo. "We werken allemaal in duo's. Eén iemand presenteert een stukje, terwijl de ander op de laptop in de chat vragen beantwoordt", legt Jos uit.

Leerlingen konden van tevoren al vragen insturen via Instagram. Daar hebben de docenten een selectie uit gemaakt, vertelt Marco. "Daar zitten soms hele goede vragen tussen, bijvoorbeeld wat leerlingen precies moet weten over de opstanden in China. En andere vragen komen echt uit onzekerheid. Die gaan we proberen te behandelen."

Oefenen

Jos geeft normaal gesproken les op het Kandinsky College in Nijmegen, maar is ook veel online te vinden op zijn eigen YouTube-kanaal 'Economie met Jos'. "Een avond voor een toets doe ik zo'n spreekuur ook met leerlingen en andere abonnees. Dan mogen ze alle vragen stellen die ze nog hebben. Dat is echt superleuk."

En ook Marco is geen vreemde voor presenteren voor grotere groepen. Hij won vorig jaar nog de prijs voor Geschiedenisdocent van het Jaar en staat voor de klas op het Lingecollege in Tiel. "Je moet de belevingswereld van jongeren koppelen aan de verhalen uit het verleden. Dat is denk ik de sleutel tot mijn winst, vorig jaar."

Zie ook: Lou weet het zeker: ze gaat slagen voor haar eindexamen

Belangrijke tips

In het uur wat ze voor heel Nederland mogen geven, gaan ze natuurlijk ook voor algemene adviezen. "Besef, wanneer je zenuwachtig bent, dat ze nooit iets zullen vragen wat niet behandeld is", vertelt Marco. "Dus ook als je in een tekst gebeurtenissen niet meteen herkent, moet je niet in paniek raken. Zoek naar signaalwoorden en gebeurtenissen die je wél kent. Rustig lezen en dan kom je er echt wel."

Bekijk hier de drie tips van docent Karin voor een succesvol eindexamen

En wie wil kijken naar de spreekuren en zelf vragen wil stellen, krijgt advies van Jos. "Hoe gerichter je vraag is, hoe groter de kans dat wij hem kunnen beantwoorden. Een heel algemene vraag is vaak moeilijk te beantwoorden, omdat daar niet snel duidelijk is wat je precies niet snapt. Zie het uur ook vooral als redmiddel: dé kans om nog wat vragen te stellen voor je naar je examen moet."

Marco's Eindexamenspreekuur is zondag te zien op het YouTube-kanaal van NOS Stories, voor Jos moet je nog een weekje wachten: die is op zondag 22 mei te bekijken. De spreekuren zijn na afloop direct beschikbaar om terug te kijken.

Deel dit artikel