Lonneke Slöetjes in actie. Foto: Nevobo

Lonneke Slöetjes in actie. Foto: Nevobo

LICHTENVOORDE - Een plan rond oud-topvolleybalster Lonneke Slöetjes uit Lichtenvoorde moet de leegloop bij volleybalverenigingen een halt toeroepen. Dat schrijft REGIO8.

“Het plan is bedoeld om een boost te geven aan het volleyballandschap”, zegt de 31-jarige Slöetjes. Ze is projectmanager van het Achterhoeks volleybalmasterplan, dat twee jaar duurt.

“We merken dat het aantal leden heel erg terugloopt, dat is in heel Nederland zo. In de Achterhoek heerste echt een volleybalcultuur van oudsher, het is echt zonde als we dat zouden verliezen.”

'Mensen worden ouder'

Waar de terugloop in het ledenaantal vandaan komt, vindt de meer dan driehonderdvoudig international van Nederland lastig te zeggen: “Maar het is wel een feit dat mensen ouder worden in onze regio. Het is belangrijk dat met name de jeugd de weg weet te vinden naar de clubs. Corona heeft uiteraard ook niet meegeholpen.”

Het plan werd donderdagavond gelanceerd op het Graafschap College in Doetinchem. Bij het masterplan zijn ook Achterhoekse gemeenten, volleybalbond Nevobo en het Doetinchemse sportbedrijf Sport-ID betrokken.

Volgens Slöetjes richten de partijen zich op drie pijlers. Het organiseren van het WK volleybal voor vrouwen in eigen land en in Polen moet aandacht genereren, mede door het organiseren van side-events. Daarnaast is er vanuit de bond ruimte om clubs te helpen met professionaliseren.

Ook kunnen de zestig volleybalverenigingen in de Achterhoek ondersteuning krijgen. Hiervoor zijn twee betaalde krachten beschikbaar.

‘Gezonder maken’

Als projectmanager ligt er voor Slöetjes de taak om de pijlers in de praktijk te brengen. “Het is geslaagd als meerdere verenigingen zich gezonder hebben kunnen maken”, schetst de tweevoudig Champions League-winnaar. “Het is mooi als het ledenaantal oploopt, dat is het uiteindelijke doel, maar dat bereik je pas als verenigingen gezond zijn. Ze moeten weer toekomen aan besturen, in plaats van constant de blik op morgen te hebben. Daar gaan we ons op focussen.”

Het masterplan richt zich uitsluitend op de breedtesport. Wel wordt het WK 2022, dat deels in Gelderland plaatsvindt (Arnhem en Apeldoorn zijn speelsteden) en waarbij ook teams in de Achterhoek verblijven, aangegrepen als vliegwiel.

Donderdagavond stond ook een oefeninterland op het programma in de Topsporthal in Doetinchem. De Nederlandse volleybalvrouwen, voormalig teamgenoten van Sloëtjes, troffen Frankrijk. Oranje ging met 3-2 in sets onderuit.

Zie ook: Lonneke Slöetjes zegt volleybal vaarwel: 'Ik vind mezelf weer leuk'

Deel dit artikel