Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Een vleermuis. Foto: ANP
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Een bever bij de Arnhemse Stadsblokken. Foto: EcoNatura
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Een rugstreeppad. Foto: Pixabay
Lead Image 4:
Lead image TXT 4: Een kamsalamander. Foto: Pixabay
Lead Image 5:
Lead image TXT 5: Een das. Foto: Pixabay
Lead Image 6:
Lead image TXT 6: De wespendief. Foto: ANP/Buiten-Beeld
Lead Image 7:
Lead image TXT 7: Een zandhagedis. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 8:
Lead image TXT 8: De kieuwpootkreeft. Foto: René Krekels
Werkzaamheden in de Huissense Waard in verband met het doortrekken van de snelweg A15. Foto: ANP

Werkzaamheden in de Huissense Waard in verband met het doortrekken van de snelweg A15. Foto: ANP

ZEVENAAR - Op de plek waar straks de verlengde A15 moet liggen, leeft nu nog de zeldzame kieuwpootkreeft. Het zorgt niet voor verdere vertraging van het project: Rijkswaterstaat gaat de diertjes namelijk verplaatsen. Die vlieger gaat niet altijd op, weten we uit het verleden.

Het is een terugkerend thema in het nieuws: de bouw ligt weer eens ergens stil omdat er een zeldzaam diertje is gevonden. Ook in onze provincie kwam dat de afgelopen jaren regelmatig voor. Wat voorbeelden op een rij:

Vleermuis

De vleermuis is misschien wel het bekendste voorbeeld van een dier dat grote bouwprojecten kan stil leggen. In Didam is alleen de mogelijkheid dat er een vleermuis leeft al genoeg om de sloop van een zwembad tegen te houden. De bouw van appartementen laat daarom op zich wachten.

Een vleermuis. - Foto: ANP

Zie ook: Heel misschien zit er een vleermuis, dus wordt dit zwembad nog niet gesloopt

Bever

In Arnhem zit een beverfamilie die in de wijk Stadsblokken zou wonen de bouw van woningen dwars. Zo is het de vraag of er zomaar een informatiecentrum mag komen, zonder dat de beverburcht op die plek instort. Verschillende belangengroepen zien liever geen woningen in het gebied komen en hebben in de bevers een stok achter de deur gevonden.

Een bever bij de Arnhemse Stadsblokken. - Foto: EcoNatura

Zie ook: Beverfamilie houdt de gemoederen bezig

Rugstreeppad

De rugstreeppad staat ook bekend als dier dat bouwprojecten langdurig kan frustreren. Bijvoorbeeld de aanleg van de Betuwelijn. Het miljardenproject kwam stil te liggen toen duidelijk werd dat het door de habitat van de rugstreeppad zou lopen. In het Rijnstrangengebied werden twintig tunnels onder de Betuweroute aangelegd, waar de padden doorheen kunnen trekken.

Een rugstreeppad. - Foto: Pixabay

Kamsalamander

De projectontwikkelaars van de Betuwelijn kregen ook nog te maken met de kamsalamander. Deze soort leefde zij aan zij met de rugstreeppad in de omgeving van Angeren. Voor beide amfibiesoorten moest een speciaal leefgebied worden aangelegd.

Een kamsalamander. - Foto: Pixabay

Das

De das zorgde jarenlang voor een tweestrijd om de bouw van wellnessresort Thermen Berendonck in Wijchen. De sauna mocht er komen, mits er als compensatie een bos met extra fruitbomen zou worden aangelegd.

Een das. - Foto: Pixabay

In Elspeet houdt de das op dit moment de gemoederen bezig. Volgens tegenstanders van het nieuwe industrieterrein De Heetkamp is de gemeente daar al druk aan het graven, terwijl de rechter nog moet oordelen of er inderdaad dassen voorkomen in het gebied.

Zie ook: Natuurclub verbijsterd: 'Gemeente Nunspeet trekt zich niets aan van gerechtelijke uitspraak'

Wespendief

Windmolenplannen rondom de Veluwe worden ernstig in het nauw gedreven door de wespendief, een roofvogel. Windmolens zorgen voor een te grote sterfte, omdat de vogels daar tegenaan vliegen.

De wespendief. - Foto: ANP/Buiten-Beeld

Zie ook: Roofvogel zit plannen voor windmolens dwars

Zandhagedis

In Groesbeek bakkeleien natuurliefhebbers en de gemeente Berg en Dal al jaren over de zandhagedis. Die worden massaal platgereden op het fietspad door een natuurgebied. De verbreding van een fietspad zet kwaad bloed bij natuurliefhebbers.

Een zandhagedis. - Foto: Omroep Gelderland

Zie ook: Desnoods naar de rechter om zandhagedissen te redden

Hoe zit het dan met de kieuwpootkreeft?

De doortrekking van de A15 laat al lang op zich wachten, maar dat komt niet door de kieuwpootkreeft. Want dit diertje, hoe zeldzaam ook, zorgt dan weer niet voor vertraging. De verklaring is volgens ecoloog Victor Loehr van Rijkswaterstaat eenvoudig: “In de wet natuurbescherming is vastgelegd welke diersoorten beschermd zijn. Als je bij het uitvoeren van een project zo’n soort tegenkomt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben.”

De kieuwpootkreeft staat niet op de lijst van beschermde diersoorten. “Daarvoor gelden dus geen beperkingen, als je die tegenkomt kun je je eigen gang gaan. Dan mag je zelf bepalen of je maatregelen neemt.”

De kieuwpootkreeft. - Foto: René Krekels

Rijkswaterstaat kon er dus voor kiezen om bij Zevenaar gewoon over de zeldzame beestjes heen te asfalteren. Zover komt het niet: de eitjes gaan straks naar nog aan te leggen poelen in de buurt.

Zie ook: Eitjes van zeldzame kieuwpootkreeft worden verplaatst voor doortrekking A15

Deel dit artikel