Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Zo ziet de plek van het kunstwerk er nu uit. Foto: Facebook Watermuseum
Alfredo in betere tijden. Foto: Wikimedia Commons/Henk Monster

Alfredo in betere tijden. Foto: Wikimedia Commons/Henk Monster

ARNHEM - Personeel en publiek van het Watermuseum in Arnhem treuren om het verlies van Alfredo. De bronzen 'kikkerkoning' is gestolen. Het museum ontdekte de verdwijning zaterdagmorgen.

Dit is geen uit de hand gelopen grap, dacht waarnemend directeur van het museum Monique Verber meteen. "Wat ik nog meer dacht? Dat is niet voor herhaling geschikt. Laten we het houden op: ontzettend jammer."

De kikker van het Watermuseum is vernoemd naar een personage in de film Novecento (1976) van Bernardo Bertolucci en vertolkt door Robert de Niro. Verber: "Ik wist dat niet, maar dat hoorde ik hier. Alfredo was onze kikkerkoning, een kikker met de gouden bal naar het sprookje van de gebroeders Grimm."

Wie op Alfredo duwde werd getrakteerd op een straal drinkwater. Verber: "Typerend voor het Watermuseum. Oneindig veel kinderen en volwassenen zijn met Alfredo op de foto gegaan als herinnering aan het bezoek. Alfredo was een icoon voor ons."

Veel reacties op verdwijning

Het museum krijgt sinds de verdwijning van de bronzen kikker veel reacties van mensen, zegt Verber. "Daar moeten we iets mee, we gaan proberen ervoor te zorgen dat Alfredo op de een of andere manier terugkomt. Misschien in de vorm van een collage. Er zijn heel veel foto's gemaakt en ik hoop dat bezoekers afbeeldingen die ze van zichzelf en Alfredo hebben met ons willen delen."

Zo ziet de plek van het kunstwerk er nu uit. - Foto: Facebook Watermuseum

Maar ook de echte kikkerkoning moet terug, zegt ze zelfverzekerd. Verber heeft al contact gehad met de maakster, beeldhouwster en keramiste Suzanne Willems uit Zeddam. "Ik heb een voorzichtige voorzet gegeven voor een nieuw beeld. Met de gestegen prijzen voor grondstoffen houd ik er rekening mee dat het wat gaat kosten, haha. We gaan kijken wat de mogelijkheden zijn." Museumdirecteur Verber overweegt daarbij de hulp van het publiek in te roepen en geld in te zamelen via crowdfunding.

'Brons brengt amper iets op'

Kunstenares Willems bevestigt met het Watermuseum in Arnhem in gesprek te zijn. "Dat dit is gebeurd is gênant en triest. Brons brengt amper iets op. Wie doet dit nou?"

Alfredo werd in 2004 voor het eerst aan het Watermuseumpubliek getoond. Tweeënhalf jaar stond de kikker zelfs binnen na een eerdere poging tot diefstal. Uiteindelijk mocht Alfredo in 2018 weer naar buiten, omdat de kikkerkoning volgens het museum daar hoorde.

Beelden van de terugkeer van de kikker in 2018:

Deze week verdween een kunstwerk uit een tuin in Huissen. De politie in die plaats plaatste een bericht op Facebook. Het bronzen beeld van 1 meter 67 hoog bleek van de betonnen voet te zijn geschroefd. Metalen zijn gewild bij dieven. Een blik op internet leert dat een kilo brons momenteel ruim 5 euro waard is. Koper is rond 7 euro per kilo waard.

Zie ook: Spuitende kikker in ere hersteld (en hij is diefproof)

Deel dit artikel