De vijf wethouderskandidaten van links naar rechts:  Aad van Orden, Stef BIjl, Arthur Boone, Toon Albers en Bart Kagei. Foto: Omroep Gelderland

De vijf wethouderskandidaten van links naar rechts: Aad van Orden, Stef BIjl, Arthur Boone, Toon Albers en Bart Kagei. Foto: Omroep Gelderland

ZEVENAAR - Het nieuwe college met het bijbehorende coalitieakkoord van de gemeente Zevenaar is rond. De coalitie bestaat uit maar liefst vijf partijen 'van links tot rechts'. Met vijf mannelijke (kandidaat) wethouders en Luciën van Riswijk als burgemeester wordt het een volledig mannenbolwerk.

Het coalitieakkoord dat dinsdagmiddag is gepresenteerd door Lokaal Belang, D66, PvdA, Groen Links en VVD heeft als titel: 'Het moet anders en het gaat anders, samen!'. De nieuwe coalitie wil hiermee aangeven dat iedereen mee mag praten. De overige partijen in de gemeenteraad, maar ook de inwoners zullen meer bij de politiek betrokken worden.

"We willen kijken naar wat ons bindt, in plaats van wat ons verdeelt", zegt PvdA'er Nathani Niebuur-Sluiter tijdens de presentatie van het akkoord. Er zal meer aandacht zijn voor openheid en transparantie: "Discussies zullen in het openbaar plaatsvinden en niet achter gesloten deuren."

Afschaffen belastingen

De coalitiepartijen zetten in op méér tempo en méér woningen. "We zijn ook van plan meer haalbare projecten uit te voeren met betrekking tot duurzaamheid. Kernen moeten goed bereikbaar zijn en ondernemers spelen in Zevenaar een belangrijke rol", aldus Niebuur-Sluiter. Ook wordt de hondenbelasting afgeschaft en de terrassenbelasting teruggedraaid.

Naast een coalitieakkoord met wat Zevenaar wil en gaat doen op het gebied van veiligheid, onderwijs, bereikbaarheid en duurzaamheid heeft de coalitie ook een raadsagenda opgesteld. Op die agenda staan onderwerpen waarover deze coalitie eerst een open gesprek wil voeren in de gemeenteraad. De standpunten en uitgangspunten van alle partijen zullen worden verkend voordat het college met een concreet voorstel komt. Onder andere opvang van vluchtelingen en asielzoekers en het parkeerbeleid zullen op deze raadsagenda komen.

Oude bekenden

Zevenaar heeft vijf kandidaat-wethouders, waarvan er drie al ervaring hebben in deze functie. Voor de VVD is Arthur Boone de beoogd wethouder. Hij was tot voor kort nog wethouder in Doesburg en eerder al in Westervoort.

Ook Toon Albers (Lokaal Belang) en Stef Bijl (PvdA) zijn oude bekenden op deze plek. Ze waren beiden eerder wethouder in Zevenaar. Bart Kagei voor GroenLinks en Aad van Orden van D66 maken het nieuwe college van Zevenaar compleet.

Deel dit artikel