Het aantal coronabesmettingen loopt weer op. Foto: Pexels

Het aantal coronabesmettingen loopt weer op. Foto: Pexels

ARNHEM - Het aantal bevestigde coronabesmettingen loopt opnieuw op. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 15.526 meldingen van positieve tests. Expert Chantal Bleeker van het Radboudumc waarschuwt zelfs voor 'zomercorona'. Tijd om de geldende regels en adviezen weer op een rij te zetten.

Afgelopen maart gooide Nederland de meeste coronaregels overboord omdat het virus op z'n retour was. Zo verdwenen de mondkapjes en de inreisbeperkingen. Toch gelden er nog regels en adviezen.

Testen bij klachten

Heb je klachten die passen bij corona of had je contact met iemand die corona heeft? Doe dan een zelftest. Dat geldt ook voor kinderen. Mensen in kwetsbare doelgroepen kunnen zich bij de GGD laten testen en daarvoor een afspraak maken. Dat kan ook als je een herstelbewijs nodig hebt, bijvoorbeeld voor een reis naar het buitenland.

Blijf thuis tot de uitslag

Bij klachten blijf je verder thuis tot je de uitslag van de coronatest weet. Ontvang geen bezoek tot je de uitslag van de coronatest weet.

Quarantaine

Bij een positieve zelftest of testuitslag van de GGD ga je meteen in isolatie. Dan is het dus thuisblijven geblazen, op een eigen kamer. Blijf minimaal vijf dagen thuis tot je 24 uur klachtenvrij bent. Deze zelfisolatie is ook nodig als je een boosterprik of eerdere vaccinaties tegen corona kreeg. Als iemand thuis corona heeft, mogen de andere gezinsleden naar buiten en naar school als er geen symptomen zijn. Toch klachtjes? Dan thuisblijven en een zelftest doen.

Na contact met besmet persoon

Had je contact met iemand die naderhand besmet blijkt, maar is een test negatief? Vermijd dan toch tien dagen lang elk contact met mensen uit kwetsbare groepen. Bij een positieve test ga je in quarantaine.

Adviezen

Ook de volgende adviezen zijn nog geldig: was vaak je handen, hoest en nies in je elleboog, zorg voor voldoende ventilatie en haal een coronaprik.

Zie ook:

Deel dit artikel