Ieder jaar moet de politie een aantal keer uitrukken om honden uit auto's te bevrijden. Foto: Politie Apeldoorn

Ieder jaar moet de politie een aantal keer uitrukken om honden uit auto's te bevrijden. Foto: Politie Apeldoorn

ARNHEM - Ieder jaar is het met de warme dagen weer raak: eigenaren die hun hond (of een ander huisdier) achterlaten in de auto, terwijl het bijzonder warm is buiten. Wat kun jij doen als je zoiets ziet gebeuren?

Voorop staat dat een hond in de auto laten op hete dagen strafbaar is. Dat is omdat de temperatuur zo snel oploopt, dat het een vorm van dierenmishandeling is. Maar als jij zelf de eigenaar niet bent, twijfel je misschien over wat je mag doen als je ziet dat het toch gebeurt.

Eigenaar in de buurt

Als de eigenaar of bestuurder nog in de buurt is, probeer dan vooral de aandacht te trekken van deze persoon. Maak duidelijk dat diegene de hond absoluut niet kan achterlaten en dat het levensgevaarlijk is voor het dier. Een raampje openzetten is niet voldoende voor de koeling.

Mocht dat de eigenaar niet overhalen, wijs dan op het feit dat er een fikse boete hangt aan het achterlaten van de hond in een auto.

Bel de politie

Is de eigenaar nergens te bekennen? Controleer in dat geval de hond door het raampje van de auto. De politie kun je ook al bellen op het nummer 144 ('red een dier'). Zo heb je gelijk iemand aan de lijn die een agent in de buurt kan inschakelen en je advies kan geven over wat je het beste kan doen.

Blijf in ieder geval bij de auto in de buurt, zodat je de hond in de gaten kan blijven houden en leg helder uit hoe de hond eraan toe is. Als de hond nog niet in levensgevaar lijkt, en de politie in de buurt is, kan het verstandig zijn om te wachten tot een agent aanwezig is. Maar als de hond wél in levensgevaar is, kun je daar niet op wachten.

Hoe zie je of een hond in levensgevaar is?

Let op hoe alert de hond is: een hond die nauwelijks reageert, kan er slecht aan toe zijn. Als de hond daarbij ook hard aan het hijgen is, braakt, kwijlt of de autoruiten beslagen zijn, dan is de hond mogelijk in levensgevaar. In dat geval mag je dus een ruit intikken of een andere methode gebruiken om bij de hond te komen.

Zorg dat je (als je dat nog niet gedaan hebt) zo snel mogelijk de politie belt. Geef aan dat je een hond uit een auto (gaat) bevrijden en dat de hond in levensgevaar lijkt. Probeer als je het beestje te pakken hebt hem te koelen door hem bijvoorbeeld naar een schaduwrijke plek te tillen.

Lauw water

Maar pas op: direct koud water geven of over een dier heengooien is geen goed idee. Het dier kan daar een hartstilstand van krijgen. Zorg dus voor lauw water en richt je vooral op de pootjes, buik, en borst. Laat het dier ook rustig van het lauwe water drinken. Wacht tot de politie en/of dierenambulance ter plaatse is. Zij zullen het diertje verder helpen en de eigenaar opsporen.

Zie ook: Ook honden kunnen bloed doneren: 'Onze Polar helpt daarmee anderen'

Deel dit artikel