Humphrey Ottenhof was tot vorige zomer de dorpsdichter van Westervoort. Foto: RTV Connect

Humphrey Ottenhof was tot vorige zomer de dorpsdichter van Westervoort. Foto: RTV Connect

WESTERVOORT - De gemeente Westervoort heeft nog geen nieuwe aanmeldingen voor het dorpsdichterschap. Na zes jaar zoekt de gemeente een nieuwe dorpsdichter, omdat die ‘een grote toegevoegde waarde’ heeft voor Westervoort. Een dichter zal volgens de gemeente bijdragen aan het gevoel van saamhorigheid binnen het dorp en aan de Westervoortse eigenheid en identiteit.

Ondanks dat belang heeft er nog niemand gesolliciteerd op de functie. “Ik heb helaas nog geen enkel gedicht mogen ontvangen”, vertelt Mirjam Bottenheft. De inzendingen worden naar haar opgestuurd. “Normaal gesproken wordt de functie meteen overgenomen door een opvolger,” legt Humphrey Ottenhof, de vorige dorpsdichter van Westervoort, uit.

Tot de zomer van vorig jaar vervulde Ottenhof vijf jaar lang deze functie. Het dorp heeft nu al een jaar geen dorpsdichter meer. “Dit jaar duurt de werving allemaal wat langer. Dat heeft misschien te maken met wat fusieperikelen en het opstarten van nieuwe ambtenaren,” speculeert de oud-dorpsdichter.

Gedichten op verzoek

Er is een aantal eisen aan de functie verbonden. Per gedicht zal de toekomstig dorpsdichter 50 euro ontvangen. Burgemeester en wethouders kunnen ook een gedicht op speciaal verzoek laten maken, dat kost dan 100 euro. “Maar ik heb nog nooit een gedicht op verzoek gemaakt,” vertelt Ottenhof. “Het staat wel weer in het takenpakket, dus ik verwacht dat ze dat misschien deze keer wel zullen gaan doen”.

Fraude voorkomen

De inschrijving loopt tot 31 augustus, daarna wordt er door een anonieme jury beoordeeld wie de volgende dorpsdichter wordt. Wie de driekoppige jury is, blijft een geheim: “Er kan anders toch fraude worden gepleegd, het blijft tenslotte een dorp waar iedereen elkaar kent,” aldus Mirjam Bottenheft.

Ben je benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het dorpsdichterschap? Bekijk dan de onderstaande reportage:

Deel dit artikel