Valerie met de cheque in haar handen. Foto: RTV Connect

Valerie met de cheque in haar handen. Foto: RTV Connect

WOLFHEZE - Valerie van Aalst (9) is in de prijzen gevallen bij de landelijke finale van de Kern met Pit-prijs. Het 9-jarige meisje uit Wolfheze krijgt daarom 2000 euro om te investeren in haar project. Ze weet al hoe ze het geld gaat besteden: "We willen een nieuwe shredder kopen om nog sneller meer bankjes te maken."

Op 22 januari deed Valerie al mee aan de Kern met Pit-dag, waar ze werd bekroond tot favoriet van de provincie Gelderland. Daarna mocht ze door naar de landelijke finale van het project en maakte ze kans op 3000 euro. Die hoofdprijs liep Valerie mis, maar de tweede prijs en de publieksprijs won ze wel. Daarom mocht ze een cheque ter waarde van 2000 euro in ontvangst nemen.

Het was een spannende dag voor Valerie, vertelde ze verslaggever Aniek Beekman: (Tekst gaat verder onder de video.)

Het plan is om nog meer bankjes, plantenbakken en zelfs een fietsbak te maken. Dit proces zal straks makkelijker gaan met een grotere shredder. Met deze machine wordt plastic tot kleine stukken gesneden en omgesmolten tot balkjes, voor de bankjes. Deze machine gaat er komen, maar dat duurt iets langer dan gepland. “Dat is omdat we niet het volledige bedrag hebben gewonnen,” vertelt de moeder van Valerie. De shredder is duurder dan het gewonnen bedrag.

Inspireren, adviseren en verbinden

De Kern met Pit-prijs is door de KNHM foundation opgezet en daagt mensen uit hun leefomgeving socialer en mooier te maken. De organisatie hoopt 'maatschappelijke initiatieven te inspireren, adviseren en verbinden'.

Bij het maken van zo'n bankje komt nog behoorlijk wat kijken, vertelt Valerie in deze reportage:

Deel dit artikel