Evacuees vluchten uit Arnhem . Foto: Bron: ik kom terug

Evacuees vluchten uit Arnhem . Foto: Bron: ik kom terug

ARNHEM - Alle verhalen en ervaringen die die de ouderen hebben meegemaakt toen zij moesten evacueren, na de Slag om Arnhem, kunnen nu vereeuwigd worden. Een nieuw project genaamd ‘Ik kom terug’, opgezet door Airborne Region, geeft de mensen die alles achter moesten laten tijdens de oorlog de kans om hun verhaal te delen. Familie en nabestaanden wordt ook gevraagd om herinneringen te delen.

“dit verhaal moeten we doorgeven”

Een van de mensen die zijn verhaal wil delen is Henk Nijland, zijn schoonzus is op jonge leeftijd gevlucht uit Oosterbeek om onderdak te zoeken in Apeldoorn. “Dit verhaal moeten we doorgeven, want vrede is een kostbaar iets”. Legt Nijland uit. Een van de kartrekkers van het project is bureau Kessel. Marieke van Kessel zag dat veel mensen een verhaal hadden, maar deze nergens kwijt konden. “wij willen deze oorlogsverhalen verzamelen”, laat Van Kessel weten. “het lijkt ons mooi als we dat kunnen blijven conserveren de komende decennia”.

Verder uitgediept

Twintig verhalen worden in het najaar van 2022 geselecteerd en verder uitgediept. Airborne Region heeft verschillende plannen met de verhalen, “Een aantal van de ingezonden verhalen zullen te zien zijn in een openbare ruimte”, vertelt van Kessel. Ook is er nog een plan om van een aantal ingestuurde verhalen een podcast-serie te maken. Hierbij zullen kinderen te horen zijn in de podcast, om ook de jongere doelgroep aan te spreken.

Tot en met 15 oktober 2022 kunnen de evacuees, nabestaanden, familie en gastgezinnen hun herinneringen inzenden.

Benieuwd naar ons item over dit project? Bekijk dan onderstaande video.

Deel dit artikel