Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Passage De Wyborgh. Foto: Omroep Gelderland
Het centrum van Westervoort. Foto: Omroep Gelderland

Het centrum van Westervoort. Foto: Omroep Gelderland

WESTERVOORT - Het centrum van Westervoort moet meer woningen krijgen en minder winkels. Al jaren wordt hierover gesproken, maar nu is er eindelijk een plan waar ondernemers, de vastgoedeigenaar en het college van Westervoort hun steun voor hebben uitgesproken. "Hoera", zegt de verantwoordelijk wethouder, maar niet iedereen staat meteen te juichen.

Ruim een jaar geleden al werden twee mogelijke scenario's gepresenteerd, maar de voorkeur van alle betrokkenen gaat uit naar een combinatie van die twee. Het is nu de bedoeling dat de twee supermarkten in het centrum - de Albert Heijn en de Lidl - allebei uitgebreid worden, maar blijven zitten op hun huidige plek. De ingang van de AH zal verplaatst worden naar het parkeerterrein. Bij de Lidl komen een twintigtal extra parkeerplaatsen.

Geen volwaardig winkelcentrum

Volgens wethouder Hans Sluiter is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden dat Westervoort geen volwaardig winkelcentrum kan behouden, maar een boodschappencentrum is voor de inwoners wel belangrijk. "Vroeger zat hier nog een dierenspeciaalzaak, een schoenenwinkel en een kledingzaak. Maar die zijn allemaal verdwenen en er is niks voor teruggekomen."

Aan één kant van het Dorpsplein staan alle panden helemaal leeg en ook in De Wyborgh-passage is lang niet alles bezet. In het nieuwe plan is het de bedoeling dat de passage verdwijnt en de kleine winkeliers - een stuk of vijftien- zich vestigen aan het plein.

Ook zullen winkelpanden geschikt gemaakt worden voor bewoning. "Daar is momenteel enorm veel behoefte aan", aldus Sluiter. De verwachting is dat er zo'n vijftig extra appartementen gerealiseerd kunnen worden. Later kan er eventueel nog woonruimte extra gemaakt worden in een deel van het oude gemeentehuis. Er wordt ook gekeken naar een nieuwe, permanente locatie voor de bibliotheek. De bieb blijft nu nog tenminste één jaar op de huidige plek in het centrum.

Verhuizen

De vele leegstand in het dorp is iedereen een doorn in het oog, daar is geen twijfel over mogelijk. Ondernemers zijn dan ook blij dat er eindelijk schot in de zaak zit. "Ik ben positief over het plan dat er nu ligt, ook al moet het natuurlijk nog verder uitgewerkt worden. Het is belangrijk dat we een toekomstbestendig winkelcentrum krijgen hier", zegt Arjan Koenen, van bakkerij Koenen.

De bakkerij zit momenteel ook in de Wyborgh-passage en zou dus moeten verhuizen. "Ik sta daar wel positief tegenover. Maar de gesprekken over het hoe en wat moeten nog beginnen", geeft Koenen aan.

Passage De Wyborgh - Foto: Omroep Gelderland

Er zijn ook ondernemers die wat minder enthousiast zijn over een verplaatsing naar het Dorpsplein. "Ik zit in principe op een prima plek nu en een verhuizing kost altijd geld. Wie gaat dat betalen?", vraagt slager William Boekhorst van slagerij Hetterschijt-Boekhorst zich af. "Ik maak me wel zorgen over die kosten en ik kan me voorstellen dat meer kleine winkeliers daar over inzitten."

Maar net als Koenen wil Boekhorst graag een beter centrum en is hij blij dat er nu stappen worden gezet. "Nu is het afwachten hoe het verder gaat." Komend najaar wordt het plan verder ontwikkeld en zullen gesprekken gevoerd worden met alle ondernemers.

Zie ook:

Deel dit artikel