In februari ving de gemeente Renkum al 100 asielzoekers op in een voormalig Blijf van mijn lijf-huis van Moveira in Oosterbeek.  Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

In februari ving de gemeente Renkum al 100 asielzoekers op in een voormalig Blijf van mijn lijf-huis van Moveira in Oosterbeek. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

WOLFHEZE - De gemeente Renkum vangt tijdelijk zo'n zestig statushouders op in huizen van Pro Persona in Wolfheze. De bezitters van een verblijfsvergunning komen naar verwachting in het najaar in vijftien leegstaande woningen van de GGZ-instelling die specialistische zorg verleent.

De verwerking van de toestroom asielzoekers moet hierdoor weer opgang komen. De asielprocedures duren nu langer omdat een derde van de opvanglocaties nog wordt bewoond door statushouders. Mensen met een verblijfsvergunning komen in aanmerking voor een huis, maar de woningnood is hoog.

Er is landelijk een groot tekort aan opvanglocaties voor asielzoekers. Tegelijkertijd is de toestroom groot. De tientallen mensen blijven tot eind 2024. Het is daarna de bedoeling dat zij weer terug gaan naar 'hun' gemeente.

'Mijn hart breekt'

Volgens burgemeester Agnes Schaap heeft de gemeente Renkum de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de opvang van asielzoekers. “Mijn hart breekt bij het zien en horen van de verhalen zoals in Ter Apel. Daar moeten we echt wat aan doen. Daarom ben ik ook blij dat we nu deze huisvesting zo kunnen realiseren. Er moet beweging komen in die hele asielketen, en dat kan alleen als we zelf ruimte maken."

De statushouders komen in een groep te wonen bezetten in totaal zo'n vijftien huizen. Vivare beheert de sociale huurwoningen in Renkum. Die woningstichting gaat samen met Pro Persona kijken of er aanpassingen moeten worden gedaan aan de huizen. Over de extra kosten die de gemeente maakt worden afspraken gemaakt met de Provincie Gelderland en andere gemeenten. Ook moet het bestemmingsplan worden aangepast. De gemeente bereidt dat nu voor.

In Oosterbeek werden begin dit jaar al 100 asielzoekers opgevangen in een voormalig Blijf van mijn lijf-huis van Moveira. 'Ook voor Oekraïners zijn opvanglocaties in Renkum en Wolfheze', zo schrijft de gemeente in een persbericht.

Deel dit artikel