De rechtbank in Arnhem. Foto: Rechtspraak.nl

De rechtbank in Arnhem. Foto: Rechtspraak.nl

ARNHEM - Een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is dinsdag veroordeeld tot tien jaar cel voor het doodsteken van een vriend. Ook kreeg hij tbs met dwangverpleging opgelegd.

De man stak in augustus 2021 een vriend (25) van hem tot 43 keer toe met een mes. Dat gebeurde in Arnhem in het huis van de vriend. Daar mocht de dader tijdelijk verblijven. Hij zette de muziek hard aan, trok handschoenen aan en stak in op zijn vriend, die de aanval niet overleefde.

Stemmen en beelden

De 29-jarige verklaarde dat hij in zijn hersenen stemmen hoorde en beelden zag. Hij zette hard de muziek aan om rustig te worden en om zijn vriend wakker te krijgen. Daarna verloor hij de controle en was hij niet meer zichzelf.

Volgens de rechtbank is er geen sprake van een vooropgezet plan. Daarom wordt de man niet veroordeeld voor moord, maar voor doodslag. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar. De straf is dan ook lager dan de geƫiste veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging.

Motief onduidelijk

Het motief voor zijn daad is tijdens de rechtszaak niet duidelijk geworden. Dat de man zijn vriend op brute wijze van zijn familie en vriendin heeft afgenomen, neemt de rechtbank hem zeer kwalijk.

De dader moet verder een schadevergoeding van bijna 40.000 euro betalen aan de ouders van het slachtoffer. Ook moet de man een schadevergoeding van 4500 euro betalen aan een oom van het slachtoffer voor het bekostigen van de uitvaart.

Zie ook: Man steekt huisgenoot dood met 43 messteken

Deel dit artikel