Biologische boer Gerrit van Beek tussen zijn koeien. Foto: Omroep Gelderland

Biologische boer Gerrit van Beek tussen zijn koeien. Foto: Omroep Gelderland

DOESBURG - Boer Gerrit van Beek is bioboer in Doesburg en heeft een gemengd bedrijf met 110 melkkoeien en maïs en zonnebloemen. Zijn bedrijf zit in de laatste fase van de omschakeling, maar het is volgens hem niet voor iedereen weggelegd.

Uitkijkend over zijn weiland met bloemen, planten en koeien vertelt Gerrit over de omslag van traditioneel naar biologisch boeren. Voor zijn bedrijf was het het beste. "Ik zal nooit zeggen dat biologisch boeren beter is, maar voor onze situatie was het een goede oplossing. Wij zaten sowieso al op het randje van biologisch." Vanaf 1 september is hij ook officieel biologisch boer.

Maar volgens Gerrit is het omschakelen niet voor iedere boer. "Als je denkt: 'Dat is mooi, want dan krijg ik een hogere melkprijs', moet je het niet doen. Want de arbeidsinput is ook veel hoger."

Agrarisch bloed

Van Beek is geboren en getogen in de Fraterwaard. Al drie generaties boert zijn familie daar. Ze hebben melkvee, maar ook altijd een deel akkerbouw. Met onder andere suikerbieten, maïs en aardappelen. Zoon Teun is 16 en heeft ook interesse in het boerenleven. "Ik zie het aan hem; hij heeft agrarisch bloed."

De bioboer is er van overtuigd dat meer biologische boeren een oplossing kan zijn voor een deel van het stikstofprobleem. "Maar de overheid is het grootste struikelblok. Ik heb hier bijvoorbeeld een vergunning voor een nieuwe ligstal nodig en de vloer die ik daar in wil, heeft de laagste ammoniakuitstoot. Alleen die vloer is nog niet getoetst en dan krijg je daar dus nog geen toestemming voor. Terwijl het allang bekend is dat direct scheiden van poep en urine achter de koe beter is."

Loslaten

Gerrit kent legio boeren die best over zouden willen stappen. "Maar dan moet er vanuit de overheid wel iets aan de regelgeving gedaan worden. En ons consumptiepatroon als samenleving moet anders."

En als boer moet je zelf ook wel wat persoonlijke stappen nemen. "Het moeilijkste vond ik het loslaten, en dan bedoel ik dat je geen sturingsmogelijkheden hebt als biologische boer. De natuur gaat een belangrijke rol spelen. Het even kunnen corrigeren, bijvoorbeeld een klein beetje kunstmest zaaien of gewasbeschermingsmiddelen gebruiken: dat kan niet meer. Dus je moet veel meer vertrouwen op het geheel van de processen. En dat is wel eens moeilijk", aldus Gerrit.

Zie ook: Bioboer: iedereen kan wat doen in crisis door andere keuzes te maken

Deel dit artikel