Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Laag water in Arnhem. Foto: Björn Kummeling
Extreem laag water in de Nederrijn bij Arnhem. Foto: Björn Kummeling

Extreem laag water in de Nederrijn bij Arnhem. Foto: Björn Kummeling

LOBITH - De waterstand in de Rijn is donderdag bij Lobith naar het laagste peil ooit gezakt. Rond 8 uur donderdagochtend stond het water op 6,48 meter boven NAP. Dat is 1 centimeter lager dan het vorige record van 29 oktober 2018. In Arnhem daalde de waterstand in de Nederrijn donderdag naar 5,97 meter.

Rijkswaterstaat verwachtte eerder deze week al dat het peil verder zou zakken. Het heeft de afgelopen weken nauwelijks geregend in het stroomgebied van de rivier. Het is ongebruikelijk dat het waterpeil in de Rijn in de zomer zo laag is. Normaal wordt de laagste waterstand in het najaar gemeten. Dan komt er geen smeltwater meer vanuit de Alpen in de rivier.

Lage afvoer

Ook de hoeveelheid water die wordt afgevoerd door de Rijn is extreem laag. Er wordt nu zo'n 670 kubieke meter water per seconde afgevoerd, dat is minder dan in 2018 maar nog geen record. In 1947 was de afvoer nog lager, 620 kuub per seconde. Toen was het waterbeheer van de rivier minder uitgebreid geregeld.

Problemen

Door de lage waterstand kunnen binnenvaartschepen veel minder lading meenemen. Dat heeft invloed op de aanvoer van grondstoffen in verschillende sectoren, zoals bij energiecentrales in Duitsland.

Verwachting

Rijkswaterstaat verwacht dat het waterpeil in de rivier de komende dagen extreem laag blijft. Stroomopwaarts in Duitsland loopt het waterpeil wel wat op, door flinke regen- en onweersbuien in Zuid-Duitsland. Het duurt dan nog een aantal dagen voordat dat effect ook in Nederland merkbaar is.

Deel dit artikel