Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Jan Snellenburg 'voelt geen enkele binding' meer met Vitesse. Foto: Omroep Gelderland
Baden Frederiksen baalt van de nederlaag bij Excelsior. Foto: ANP

Baden Frederiksen baalt van de nederlaag bij Excelsior. Foto: ANP

ARNHEM - Het is nog altijd muisstil rond een mogelijke buitenlandse overname van Vitesse. Veel supporters balen, de onrust en zorgen nemen toe. Ondertussen staat ook in sportief opzicht de druk er vol op. Vitesse bungelt helemaal onderin de eredivisie. Vijf vragen en antwoorden over de huidige stand van zaken.

Ruim twee weken geleden zei Vitesse dat een overname 'dichtbij is', maar daarna is er niets meer vernomen vanuit de directie. Waarom is het al zo lang zo stil?

Met Pascal van Wijk heeft Vitesse een algemeen directeur aan het roer die zelf niet of nauwelijks de media zoekt. Dat heeft hij nooit gedaan. De Arnhemmer, die jarenlang geleden zelf tussen de supporters stond, is een man van de achtergrond. Hij gelooft heilig in radiostilte en denkt dat communicatie naar het publiek de complexe onderhandelingen met partijen alleen maar kunnen frustreren. Daar heeft hij waarschijnlijk ook een punt.

Soms mag en kun je rond een overname ook gewoon iets zeggen. Eén van zijn voorgangers, de huidige FC Twente-directeur Paul van der Kraan, was juist iemand die wel bewust de media opzocht en bespeelde toen hij Vitesse in 2007 langs de rand van de afgrond leidde. Zo kweekte hij goodwill bij de achterban en maakte hij ook potentiële geldschieters wakker. Net als Karel Aalbers het deed, maar dan weer op een andere manier. Vitesse stond in elk geval in de spotlights.

Behalve twee jonge Amerikanen en stadiondirecteur Michael van de Kuit zijn er ook nooit namen genoemd van investeerders die Vitesse willen overnemen. Hoe kan dat?

De directie van Vitesse is rondom dit juridisch ingewikkelde proces een oester. Niets lekt uit en dat is ook weer knap voor een voetbalclub waar normaal gesproken veel dingen snel op straat liggen. Mensen die dicht op de club zitten of werknemers die al tientallen jaren bij Vitesse werken, weten niets. Buiten Van Wijk, commercieel directeur Peter Roovers en commissaris Henk Parren (in de wandelgangen ook wel Henk 'de Zwijger' genoemd) lijkt niemand echt op de hoogte van wat er zich achter de schermen afspeelt. En misschien is de realiteit wel dat er toch nog helemaal niets concreet is en Van Wijk met zijn update probeerde de morrende achterban rustig te houden.

Supporters zien hun cluppie naar de klote gaan

Is die achterban echt zo onrustig?

Er is veel verdeeldheid. Steeds meer supporters (ook te zien aan de belangstelling bij wedstrijden) hebben het gehad met Vitesse, maar in voetbal regeert vaak ook de waan van de dag. Emoties spelen een belangrijke rol. Sommigen zeggen dat ze hun 'cluppie naar de klote' zien gaan.

Jan Snellenburg 'voelt geen enkele binding' meer met Vitesse. - Foto: Omroep Gelderland

Jan Snellenburg, die Vitesse financieel meerdere keren redde van de ondergang en jarenlang bestuurder was, meldt zelfs dat hij 'zijn interesse aan het verliezen is en geen enkele binding meer voelt'. Supporters balen dat er zoveel kwaliteit is vertrokken en aartsrivaal NEC hun club aan het inhalen is. Ze snakken bovendien naar duidelijkheid. Als die er niet is, raken ze logischerwijs van slag.

De transfermarkt sluit eind augustus en Vitesse heeft allesbehalve een selectie staan die mee kan doen om Europees voetbal, zoals de doelstelling altijd was (en is?). Moet die daarom niet bijgesteld worden?

Het lijkt realistisch om dat te doen. Voor de supporters is Vitesse dan ook duidelijk. Ze weten dat ze rekening moeten houden met een ander jaar. De club met trainer Thomas Letsch voorop wil de ambities echter dolgraag overeind houden. De Duitse coach gruwelt van het woord 'overbruggingsjaar' en had misschien het succes in de Conference League van vorig seizoen wel moeten verzilveren. Interesse was er, maar Vitesse lijkt Letsch ook aan zijn contract te houden.

Nul punten uit twee wedstrijden, dat gebeurde voor het laatst in 2003

Een inschatting over wat haalbaar is dit seizoen is nu lastig, want serieuze versterkingen kunnen nog altijd komen. Die moeten dan echter nog wel weer worden ingepast in het elftal. Bovendien kan technisch directeur Benjamin Schmedes, die zeker in gesprek is met kandidaten, de betere spelers weinig bieden zolang de financiële toekomst onzeker is. Dat Vitesse met de huidige groep weinig pretenties hoeft te hebben, heeft de voorbereiding en de start van het seizoen bewezen. Vitesse heeft nu al een achterstand met nul punten uit twee wedstrijden. Dat gebeurde voor het laatst in 2003, toen Vitesse zich uiteindelijk pas via de nacompetitie veilig speelde. AZ begon vorig seizoen echter ook dramatisch en won uiteindelijk toch de play-offs.

Vitesse kan door het kwijtschelden van de schulden door Valery Oyf in principe met een schone lei beginnen. Toch wil de club verder met een nieuwe (buitenlandse) eigenaar. Wat zijn de gevolgen als die er toch niet komt?

Misschien heeft Oyf in ruil voor het kwijtschelden van zijn schulden daar wel afspraken over gemaakt en gaat Vitesse binnenkort over in handen van bevriende relaties van de Rus. Als Vitesse toch zelfstandig verder moet, ziet het er financieel niet best uit voor Vitesse. Dat zou overal zijn invloed hebben. Er zal weer opnieuw gebouwd moeten worden en dat kost tijd. Al jaren is sprake van een dure huishouding met de relatief hoge huur van stadion GelreDome (1,95 miljoen euro) en de flinke salarissen van een hoop stafleden en spelers. De inkomsten blijven daarbij achter. Oyf dekte die tekorten jarenlang af. Geen grote investeerder zou betekenen dat er waarschijnlijk arbeidsplaatsen verloren gaan en dat slechte nieuws wil Van Wijk ook niet communiceren. Vitesse kan dan ook niet investeren in nieuwe spelers met als gevolg dat de club zijn Europese ambities voorlopig helemaal niet meer kan waarmaken.

Deel dit artikel