rechtbank Zutphen. Foto: Omroep Gelderland

rechtbank Zutphen. Foto: Omroep Gelderland

ZUTPHEN - De man die wordt verdacht zijn vriendin Sidney uit Zevenaar te hebben verstikt, zou ook volgens de reclassering in ieder geval tbs met voorwaarden moeten krijgen. Dat bleek vrijdag in de rechtbank in Zutphen. Eerder al adviseerden een psycholoog en een psychiater een behandeling. De pro-formazitting was de laatste voor de inhoudelijke behandeling van de zaak, die op 4 november gehouden wordt.

De 21-jarige Sidney werd in november 2021 in een huis aan de Vestersbos in Zevenaar buiten bewustzijn aangetroffen. Ze werd ter plekke gereanimeerd en vervolgens overgebracht naar het ziekenhuis in Doetinchem. Daar overleed ze enkele dagen later aan haar verwondingen.

Ruzie

De verdachte en het slachtoffer zouden ruzie hebben gehad over hun relatie. Tijdens die ruzie zou de verdachte uiteindelijk haar keel dicht hebben geknepen, waardoor ze het bewustzijn verloor en later overleed. De man was destijds onder invloed van alcohol en drugs. Hij zei eerder op zitting: "Ik kan niet bevatten waarom het is gebeurd. Ik heb haar nooit kwaad willen doen."

Deze vrijdag is de 22-jarige verdachte aanwezig via een videoverbinding. In de zaal zitten - net als tijdens voorgaande zittingen - familieleden van het slachtoffer. En ook staat er weer een foto van Sidney toen ze nog in leven was voor hen op tafel.

Volwassenenstrafrecht

Ook tijdens deze zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Pas zeer recent is het reclasseringsrapport afgerond. Een medewerker zal het rapport komen toelichten op de behandeling in november. De rechter deelt wel enkele conclusies van het rapport, namelijk dat de reclassering vindt dat bij de verdachte volwassenenstrafrecht moet worden toegepast, ook al is gebleken dat de jongeman zwakbegaafd is en beperkt is in zijn sociale capaciteiten.

Daarnaast geeft de reclassering een positief advies over tbs met voorwaarden, net als andere deskundigen eerder deden. De psycholoog en psychiater zeiden de vorige keer dat ze verwachten dat de man gebaat is bij structuur en ritme en een 'coach' die hem dat kan bieden. De verdachte heeft tot nu toe zelf altijd aangegeven dat hij geen behandeling wil.

Of de officier van justitie het advies van tbs met voorwaarden overneemt in zijn strafeis, zal in november tijdens de inhoudelijke behandeling blijken. Ook dan wordt duidelijk of de 22-jarige man volgens het volwassenenstrafrecht wordt berecht.

Zie ook:

Deel dit artikel