Het Arnhemse Stadstheater. Foto: Omroep Gelderland

Het Arnhemse Stadstheater. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Vijf teams van architecten en ingenieurs mogen de plannen voor de opknapbeurt van het Arnhemse Stadstheater gaan uitwerken. In januari wordt een keuze gemaakt wie het ontwerp mag gaan doen. Om de verbouwing mogelijk te maken vraagt wethouder Cathelijne Bouwkamp nu in totaal 74 miljoen euro van de gemeenteraad, die daar eerder 64,5 miljoen euro voor beschikbaar stelde.

Dat de plannen opnieuw duurder uit zouden gaan vallen in verband met stijgende bouwkosten, liet de wethouder al eerder weten. Nu vraagt ze dus aan de gemeenteraad daar goedkeuring aan te geven. Door wat met potjes te schuiven, kan ze dat wel binnen de huidige begroting doen.

Een creatieve oplossing door te schuiven met cijfers en begrotingsposten, vindt FvD'er Gino Luurssen dat. Toch ontneem je volgens hem nu 10 miljoen euro die anders besteed had kunnen worden. "Als de plannen niet efficiënt uitvoerbaar zijn, pas dan de plannen aan en verruim niet de kosten."

'Iedere realiteitszin kwijt'

PVV en SP wijzen op de financiële problemen waarin veel stadgenoten zitten en steeds dieper in wegzakken door de stijgende energiekosten en duurdere boodschappen. "En GroenLinks-wethouder Bouwkamp pakt de Arnhemmers nog even extra in de portemonnee voor haar obscure linkse hobby", stelt Coen Verheij (PVV). "Ik kan alleen maar concluderen dat je dan iedere realiteitszin en verbinding met de samenleving volledig kwijt bent. Als de elitevriendjes maar een prachtig onderdak vinden in hun nieuwe cultuurpaleis, dan mag de gewone man op straat slapen wat GroenLinks betreft."

"In plaats van er alles aan te doen om de Arnhemmers te helpen, worden ook nog eens de lokale belastingen fors verhoogd om dit megalomane project te kunnen betalen", betoogt SP'er Gerrie Elfrink. Hij pleit ervoor om 'de stekker uit dit project te trekken' en dat te steken in lastenverlaging voor de lagere en middeninkomens en noodhulp voor Arnhemmers die klem zitten.

'Verstandig voorstel'

Of dat gaat gebeuren is zeer de vraag. Coalitiepartijen D66 en Partij voor de Dieren blijven in elk geval achter de plannen van de wethouder staan. "Een verstandig voorstel waarin de actuele kosten en risico's helder in beeld zijn gebracht", meent Mattijs Loor (D66). "Dat de totale investering hoger uitvalt als je daarin meer posten meeneemt en een jaar verder bent in de tijd, kan niet verrassend zijn." Ook vindt Loor het mooi dat de gestegen bouwkosten zijn op te vangen 'binnen de beschikbare budgetten'.

Hans Eliëns (Partij voor de Dieren) noemt de totale uitgaven zoals die nu voorliggen 'acceptabel'. "Nu snel beginnen voordat het nog hoger wordt door de huidige inflatiecijfers." Volgens Klaartje Koorn (CDA) is het nu in elk geval tijd om keuzes te maken en daar dan ook bij te blijven. "De huisvesting van cultuur moet niet eeuwig een sluitpost zijn. Daarvoor is cultuur van te grote waarde voor de hele stad."

Stadstheater sluit de deuren

Vooruitlopend op de verdere besluitvorming heeft het Stadstheater laten weten sowieso in het najaar van 2023 dicht te gaan, omdat het niet meer verantwoord zou zijn langer open te blijven.

Zie ook:

Deel dit artikel