Airborne War Cemetery. Foto: RTV Connect

Airborne War Cemetery. Foto: RTV Connect

OOSTERBEEK - Het is nog niet duidelijk wat het overlijden van de Britse koningin Elizabeth voor gevolgen heeft voor de komende Airborne herdenking. De Stichting Airborne Herdenkingen heeft donderdag contact met de Britse ambassade en The Parachute Regiment gehad. Zij bekijken wat de gevolgen kunnen zijn.

De Airborne herdenkingen vinden plaats in het weekeinde van 16, 17 en 18 september en dat valt binnen de periode van de tien dagen van rouw, die gelden tussen het overlijden en de begrafenis van koningin Elizabeth. Zij overleed donderdagmiddag.

In Engeland zijn daardoor voor vrijdag alle evenementen en sportwedstrijden afgelast. Hierdoor gaan Last Night of the Proms, de zesde etappe van de Tour of Britain, alle officiële paardenraces en verschillende voetbalwedstrijden niet door.

De Airborne herdenking van 18 september wordt gehouden op de begraafplaats aan de Van Limburg Stirumweg in Oosterbeek. De begraafplaats wordt beheerd door de Commonwealth War Graves Commission in Maidenhead.

Bij de verschillende herdenkingen zijn elk jaar vertegenwoordigers van The Parachute Regiment aanwezig. Het is nog niet duidelijk of dat dit jaar ook het geval is. Het regiment is de afgelopen jaren vertegenwoordigd door major Adam Jowett.

Airborne wedstrijd Vitesse

Bij de Airborne wedstrijd, die Vitesse op zaterdag 17 september tegen Volendam speelt, zijn dit jaar geen Britse veteranen aanwezig. Er is al eerder besloten dat het karakter van de wedstrijd verandert. De aanleiding daarvoor is de hoge leeftijd van de Britse veteranen en hun broze gezondheid. Bij de Airborne wedstrijd staan voortaan alle militaire veteranen centraal.

Deel dit artikel