Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Vitesse volgers hebben vertrouwen in de Amerikaanse overname. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: "Deze man wil er echt aan verdienen en dat is logisch". Foto: Omroep Gelderland
Het is lachen geblazen bij de vaste volgers van de trainingen van Vitesse. Foto: Omroep Gelderland

Het is lachen geblazen bij de vaste volgers van de trainingen van Vitesse. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - De meeste supporters van Vitesse zijn gelukkig met de overname door de Common Group. "Deze Amerikaan is realistisch, hij roept geen gekke dingen en is gek van voetbal."

Iedere training opnieuw staan ze er. Een groepje mannen op respectabele leeftijd die heerlijk kunnen mopperen over Vitesse. Ze ontmoeten elkaar op Papendal en hebben samen veel lol. De gesprekken gaan over de wereldpolitiek, absurde energieprijzen in Nederland maar natuurlijk vooral over hun cluppie Vitesse.

'We staan hier hoor'

De overname van de Amerikaanse Common Group is naast de dood van Queen Elizabeth vanochtend het gesprek van de dag. Een fotograaf snelt langs om een foto te maken en richt zijn lens op de spelers die net begonnen zijn met de warming-up. "We staan hier hoor", grapt vaste bezoeker Jan uit Oosterbeek. Iedereen lacht hard.

Al snel wordt duidelijk dat zakenman Coley Parry donderdagmiddag tijdens zijn presentatie indruk heeft achtergelaten en dat zegt wel iets bij deze kritische volgers. De meeste mannen bij de training hebben de livestream bij Omroep Gelderland met interesse gevolgd. "Hij heeft op dag 1 al meer gezegd dan alle Russen bij elkaar in tien jaar", merkt Ulbe Rozeboom op. Om hem heen wordt instemmend geknikt.

Geen kapitaal bij Vitesse

"Hij wil eraan verdienen, dat is wel duidelijk en ook logisch", komt een andere supporter ertussendoor. "Aan huurspelers heb je dan niets, daar valt geen winst uit te halen. Dus die gaan er niet meer komen. En deze man is niet van plan om spelers uit hun contract te laten lopen, dus moet je ze eerder verkopen. Nu staat er trouwens helemaal geen kapitaal op het veld. Daarnaast wil hij geld maken door structureel Europees voetbal te halen. Ik weet zeker dat er niet meer met zoveel geld wordt gesmeten."

Vitesse volgers hebben vertrouwen in de Amerikaanse overname - Foto: Omroep Gelderland

Valentyn Bonnier komt even buurten. De rug van zijn spijkerjack is bijna compleet bedekt met het logo van Vitesse. De vrolijke jongen mengt zich ook in de discussie. "Je hoort gelukkig niet opnieuw van die verhalen dat Vitesse de landstitel even gaat winnen. Dan zouden er direct weer grapjes over gemaakt worden en wordt de club belachelijk gemaakt. Het is nu realistischer. Ik heb er wel vertrouwen in."

Kopen van McDonalds

"Eerst zien dan geloven", vindt Jan over de Amerikaanse overname. "Maar ik heb begrepen dat Parry de McDonalds naast GelreDome ook gaat kopen. Dat is dan alvast de eerste stap naar het stadion", grapt hij.

Het onderkomen van Vitesse is al jaren een heet hangijzer. De club vindt de huursom te hoog en heeft die voor volgend jaar alvast opgezegd. Eigenaar Michael van de Kuit lijkt rustig af te wachten en piekert er niet over verlaging. "Ik had verwacht dat de Amerikanen het stadion wel in de deal zouden meenemen", zegt supporter Peter Weekers. "Nu blijft het toch spannend en een risicofactor. Hij zei ook dat er nog niet met de eigenaar is gesproken. Dat vind ik vreemd."

Leunend tegen een hek achter het doel kijkt Jack Hendriks uit Velp naar de training. Al zestig jaar is hij supporter. "Wat was er verkeerd aan die Russen? Deze Amerikaan wil winst maken, als dat lukt is het heel knap want de waarde op het veld bij Vitesse is nu nul. De club is niks waard, alleen dit complex misschien. Daarom dacht ik ook dat de nieuwe eigenaar het stadion erbij zou nemen. Daar hangt veel vanaf."

Combinatie die klikt

Ook Arnhemmer Willem Meijer bezoekt al jaren de trainingen. Hij is positiever. "Ik heb het gevoel dat deze combinatie klikt. Het sfeertje voelt goed en dat heb ik nooit gehad met Merab Jordania en de Russen. Het is mooi dat er duidelijkheid is, al maak ik me wel zorgen over de vijf jaar die is afgesproken. Dat vind ik vrij kort. Vitesse zal waarschijnlijk toch op een slimme manier iets moeten doen aan de dure huishouding, anders vrees ik dat het zo afgelopen is."

"Deze man wil er echt aan verdienen en dat is logisch" - Foto: Omroep Gelderland

Geen gegevens over de Common Group

En dan is er nog de Common Group waarover maar bitter weinig is te vinden. Op luide toon: "Daarvoor moet je dus naar de Kaaimaneilanden. Het zijn vaak schimmige constructies." De wat meer serieuze Ulbe heeft al speurwerk gedaan: "Geen idee wat de omzet van dat bedrijf is. Er zijn totaal geen financiƫle gegevens over te vinden. Maar de KNVB zal wel op de hoogte zijn lijkt me."

De mannen zouden graag snel kennis maken met Parry. "Reken er maar op dat hij hier vaak komt", is de wens misschien wel de vader van de gedachte bij Jan. "Hij zal toch een beetje in de picture moeten komen bij ons."

Zie ook: 'Ruimte voor investeringen', nieuwe Vitesse-eigenaar legt lat hoog

Deel dit artikel