Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Kozlowski en Bialek krijgen uitleg van een Poolse officier. Foto: Omroep Gelderland
Kozlowski en Bialek staan stil bij het monument in Driel. Foto: Omroep Gelderland

Kozlowski en Bialek staan stil bij het monument in Driel. Foto: Omroep Gelderland

DRIEL - Ze stappen nog vrijwel onwetend uit de auto op het Polenplein in Driel. Kacper Kozlowski en Bartosz Bialek. Met hun 18 en 20 jaar hebben de jonge, Poolse, Vitesse-spelers weinig sjoege van wat er in de omgeving van Arnhem gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar na het leggen van een bos bloemen bij het monument en de uitleg van een Poolse officier, zijn de twee onder de indruk van het verhaal over de mislukte operatie Market Garden.

Bialek en Kozlowski leggen een bos bloemen neer bij het monument en zijn vervolgens even stil. Misschien denkend aan wat ze nu weten over de oorlog. Daarna lopen de twee Polen over het Polenplein om geïnteresseerd te lezen wat er op de informatieborden over de operatie Market Garden staat. En ze staan stil bij een plaquette met de namen van de 97 Poolse parachutisten die omkwamen bij de Slag om Arnhem.

Kijk hier naar hoe Kozlowski en Bialek stilstaan bij de oorlog:

Daarna luisteren de twee aandachtig naar het verhaal van een Poolse officier, die hen tot in detail vertelt wat de Polen hebben betekend voor Arnhem en omgeving.

'Trots dat troepen niet opgaven'

"Natuurlijk hebben we op school wat meegekregen over de oorlog, maar dat is niet wat we hier hebben gehoord. Hier hoor je alles over de historie van Arnhem en de operatie Market Garden, de details. Ik ben blij dat we dit gehoord hebben", vertelt middenvelder Kacper Kozlowski.

Kozlowski en Bialek krijgen uitleg van een Poolse officier. - Foto: Omroep Gelderland

De Poolse aanvaller, Bartosz Bialek, vult hem aan. "Hetgeen dat mij het meest trots maakt, is het feit dat de Poolse troepen niet opgaven. Ook als de operatie niet volgens plan verloopt. Ze bleven vertrouwen houden in het feit dat ze de Nederlanders zouden helpen."

Doorvertellen aan huis

En dus staan de twee in Driel, het dorp waar de plaatselijke voetbalvereniging in het rood en wit speelt. De kleuren van de Poolse vlag. De club doet dat als eerbetoon aan de Poolse strijders die vochten voor de bevrijding van Nederland. "Ik ben er trots op dat wij uit een land komen dat heeft geholpen bij de bevrijding", vertelt Bialek.

Daar sluit Kozlowski zich bij aan. "Wij wonen nu hier in de omgeving en het is interessant om te weten dat hier veel Poolse mensen waren voor ons. Dit is heel boeiend voor mij. Maar ook voor mijn familie. Ik ga dit verhaal zeker weer doorvertellen aan thuis."

Airborne-wedstrijd

Zaterdagavond spelen Kacper Kozlowski en Bartosz Bialek met Vitesse de traditionele Airborne-wedstrijd tegen FC Volendam. Voorafgaand aan de wedstrijd zal Ben Saunders een speciaal Airbone-lied ten gehore brengen en dalen er abseilers af van de tribune. Ook is er in de rust een optreden van de 'Pipes and Drums'.

Tijdens de wedstrijd zijn er 18 veteranen aanwezig die tijdens de operatie Market Garden op Nederlands grondgebied hebben gevochten.

Deel dit artikel