Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Concertzaal Oosterbeek. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Gewonde militairen in het noodhospitaal. Foto: Omroep Gelderland
Floris Baars voor het noodhospitaal. Foto: Omroep Gelderland

Floris Baars voor het noodhospitaal. Foto: Omroep Gelderland

OOSTERBEEK - Wie de afgelopen dagen de concertzaal van Oosterbeek wilde betreden, moest zich een weg banen tussen puin, afval en gewonde militairen. Leden van de vereniging War Department bouwden een Brits noodhospitaal zoals dat vanaf 17 september 1944 in Oosterbeek te zien was. Floris Baars uit Dieren was één van de veertig acteurs die de geschiedenis van Market Garden liet herleven. “De reacties zijn overweldigend.”

In de concertzaal is het een grote drukte. Gewonde militairen worden op brancards binnengebracht. De artsen beginnen meteen aan de operaties. Militairen die nog kunnen praten, moeten hun naam, rang en nummer opgeven. Uiteraard spreekt iedereen Engels. Vaak met een verbluffend goed accent.

Concertzaal Oosterbeek - Foto: Omroep Gelderland

Floris is al jaren betrokken bij het publieksevenement vol levende geschiedenis in Oosterbeek. “De gemeente Renkum nodigt ons ieder jaar uit om een situatie uit de Slag om Arnhem uit te beelden. Dat doen we altijd in deze concertzaal. Dit gebouw stond hier al in september 1944, maar eigenlijk was het Britse noodhospitaal aan de andere kant van de weg.”

Luchtlandingen

De fascinatie voor de operatie Market Garden begon al vroeg bij Floris. “Net als veel kinderen uit deze regio ging ik met mijn ouders kijken bij de luchtlandingen op de Ginkelse heide. Op een dag sprak ik een veteraan die nog had gevochten op de brug bij Arnhem. Dat maakte zoveel indruk dat ik me steeds verder ging verdiepen in de geschiedenis van Market Garden. Dit is zo’n groot verhaal. Dat moet doorverteld worden.”

Gewonde militairen in het noodhospitaal - Foto: Omroep Gelderland

Bezoekers konden vanaf donderdag rondkijken in het Britse noodhospitaal. Vrijdagavond kwamen schoolklassen op bezoek. Zaterdag was de laatste dag dat de Tweede Wereldoorlog centraal staat in de concertzaal van Oosterbeek.

Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.

Deel dit artikel