Hans Hendriks legt jaarlijks bloemstukken op een aantal graven. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

Hans Hendriks legt jaarlijks bloemstukken op een aantal graven. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker

OOSTERBEEK - In de stromende regen is de Operatie Market Garden herdacht op de Airborne War Cemetery in Oosterbeek. Veteranen en honderden belangstellenden trotseerden de buien en zagen hoe bijvoorbeeld burgemeester Agnes Schaap en de nieuwe kinderburgemeester van Renkum een krans legden tijdens de Airborne Memorial Service.

Er zijn ook veel mensen die zelf omgekomen militairen eren door bloemstukken op hun graven te leggen. Inez Wolthuis vertelt tegen streekomroep RTV Connect dat zij - zo lang zij dat kan - elk jaar trouw bloemen zal blijven leggen op het graf van een aantal gesneuvelde militairen.

Kijkt u hier naar de reportage:

Ook Hans Hendriks doet dat jaarlijks. Hij zegt afkomstig te zijn uit een ware 'Airborne-familie'. De 100-jarige vader van Hans maakte de oorlog en de Operatie Market Garden heel bewust mee. Vanwege zijn hoge leeftijd kon Hans' vader er niet bij zijn.

Hans legde zelf een aantal bloemen op graven van gesneuvelde militairen. Dat doet hij elk jaar sinds hij bloemenkind was toen elf jaar oud was. Het is daarom belangrijk dat nog altijd veel kinderen jaarlijks bloemen leggen op graven van mannen die gesneuveld zijn tijdens de Operatie Market Garden. "Dan weet je pas hoe heftig het is geweest", merkt Hans op.

Deel dit artikel