Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Samiena Alidjan, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Gelderland-Midden. Foto: Omroep Geldelrand
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Gerard Ansink stond maandagochtend in de rij voor een prik. Foto: Omroep Gelderland
In Arnhem stond maandagochtend een rij voor de prikpost. Foto: Omroep Gelderland

In Arnhem stond maandagochtend een rij voor de prikpost. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Na de boostervaccinatie van afgelopen december en januari, is het nu tijd voor een herhaalprik. "Die zijn eigenlijk hetzelfde, met als verschil dat de booster was gericht op de Wuhan-variant, die als eerste in China is gezien. De herhaalvaccinatie is óók gericht op de omikronvariant en heeft dus een bredere dekking", legt GGD-arts Samiena Alidjan uit op de priklocatie in Presikhaaf.

Volgens haar is het belangrijk om je te laten prikken, omdat er in het najaar een opleving van het coronavirus wordt verwacht. "Mensen zitten meer binnen, dus dan wordt het virus sneller overgedragen. Om zoveel mogelijk te voorkomen dat mensen ernstig ziek worden en de druk op de zorg te hoog wordt, is het goed om een herhaalvaccinatie te halen voordat de golf begint: , aldus Alidjan.

Samiena Alidjan, arts infectieziektebestrijding bij de GGD Gelderland-Midden. - Foto: Omroep Geldelrand

De eerste prikken zijn voor 60-plussers, zorgpersoneel en mensen met een hoog gezondheidsrisico. Zij hebben een uitnodiging gekregen. "De verwachting is dat over enkele weken, als deze groep is geweest, iedereen van 12 jaar en ouder een herhaalvaccinatie mag komen halen", zegt de GGD-arts.

'Helft wil geen herhaalprik'

Of iedereen dat ook gaat doen, is nog maar de vraag. Uit onderzoek in opdracht van de NOS blijkt dat ongeveer de helft van de volwassenen geen noodzaak ziet in een nieuwe prik. Met name jongeren – de groep van 18 tot 34 jaar – hebben minder behoefte aan de vernieuwde vaccinatie ter bescherming van het coronavirus.

In Arnhem is daar op de eerste prikdag nog niet veel van te merken. "Het lijkt een beetje qua drukte op de boostercampagne. Voor de eerste weken zijn al veel afspraken gemaakt. Wat er daarna gebeurt, moeten we nog kijken."

Meneer De Jong is een van de eersten die maandag een prik haalt. "Voor mij wordt het alweer de vijfde prik", vertelt hij. "Altijd goed. Dit helpt iedereen er weer door."

Gerard Ansink stond maandagochtend in de rij voor een prik. - Foto: Omroep Gelderland

"Boosterprik, herhaalprik, voor mij maakt het niet uit. Als ik maar ingeënt ben", vult Gerard Ansink aan. "Je bent toch voorzichtig. Ik doe er alles aan om geen corona te krijgen. Ik zou ook tegen anderen zeggen: haal die prik. Hij is beschikbaar. Waarom zou je het niet doen?"

Als je twijfelt, kom gerust even langs

Alidjan ziet ook dat er weerstand is tegen opnieuw een prik. "Er zijn ook heel veel mensen die twijfelen. Tegen hen wil ik zeggen: bel even, of kom gerust langs. We hebben hier mensen die er veel over weten. Als je hier langskomt, betekent niet dat je meteen een prik moet halen."

Zie ook: Weer volop herhaalprikken zetten, wanneer ben ik aan de beurt?

Deel dit artikel