Thomas Letsch vertrekt naar VfL Bochum, voor de Duitser een prachtige nieuwe kans. Foto: Orange Pictures

Thomas Letsch vertrekt naar VfL Bochum, voor de Duitser een prachtige nieuwe kans. Foto: Orange Pictures

ARNHEM - Het vertrek van Thomas Letsch naar Vfl Bochum is geen verrassing. Voor Vitesse is het vervelend om een kundig, succesvol en bevlogen trainer tijdens het seizoen kwijt te raken. Hoe kwam het zover, wat ging er aan vooraf en hoe moet het nu verder in Arnhem?

Het is hartje winter, maar in het zuiden van de Algarve klimt het kwik naar de twintig graden. Letsch is aangeschoven voor een uitgebreid interview op het terras dat hoog in de heuvels uitkijkt over gifgroene golfbanen en een azuurblauwe zee. Vitesse is hier op trainingskamp, maar niet alles is zo perfect als het lijkt. Het coronaspook hangt namelijk als een donkere wolk boven de selectie. Letsch baalt, maar is ook een man van duidelijkheid en snel handelen. "Als we een te groot risico lopen, zijn we meteen weg."

Als de besmettingen inderdaad oplopen, besluit Letsch die middag de voorbereiding op de tweede seizoenshelft direct af te blazen. Vroeg in de avond is het complete gezelschap al vertrokken. Drie spelers, met het vermaledijde virus in het lichaam, blijven achter in het resort en vliegen later alsnog terug naar de Hollandse kou.

Op die mooie dag toont Letsch zich na het officiële gesprek op camera, off the record, openhartig. Terwijl het kale hoofd van de aimabele Duitser schittert in de Portugese zon en de cappuccino wordt geserveerd, vertelt de succesvolle hoofdtrainer dat hij met Vitesse eigenlijk al aan zijn plafond zit.

Oyf stopt met grote investeringen

Hij weet dan al dat Bazoer, Eli Dasa, Openda, Rasmussen en Doekhi vertrekken, de beste spelers in zijn selectie. Publieksspeler Tannane is hij dan al kwijt. Hij weet ook dat eigenaar Valery Oyf niet nog meer zal investeren in Vitesse en spreekt dat, met wat voorbehoud, ook duidelijk uit. Hij meldt dat een aanval op de traditionele top drie niet realistisch is. En Letsch zegt in vertrouwen ook dat dit waarschijnlijk zijn kans is om het Europese succes van Vitesse te verzilveren.

Maximale prestaties

"Beter dan dit gaat het voorlopig niet worden met Vitesse", voorspelt de 54-jarige coach die in zijn eerste seizoen direct vierde wordt en zich daarmee rechtstreeks plaatst voor Europees voetbal. Letsch heeft op dat moment al bijna het maximale met Vitesse gepresteerd en ook dat spreekt hij uit.

Vitesse schrijft geschiedenis

Onder zijn leiding worden prachtige en ook goede wedstrijden gespeeld tegen Anderlecht, Tottenham en Stade Rennais. In het voorjaar strandt het avontuur in de Conference League uiteindelijk pas in de knock-out fase bij AS Roma. Vitesse speelt ook in Italië een prima wedstrijd en Letsch zet zichzelf nog eens extra op de kaart. Vitesse heeft in Europa geschiedenis geschreven.

Onzekere toekomst

In de eredivisie verloopt het tweede seizoen van Letsch echter vrij moeizaam. Hij haalt met Vitesse toch nog de finale van de play-offs, maar dat gaat met hangen en wurgen. Misschien is een vertrek in de zomer voor alle partijen wel het beste. Zeker als bekend wordt dat Oyf zijn aandelen door de oorlog in Oekraïne in de verkoop doet en de financiële toekomst van Vitesse nog onzekerder is geworden begint Letsch te twijfelen. Maar van een afscheid na twee jaar komt het niet, de interesse is er wel, maar wordt van beide kanten niet concreet.

Letsch wil geen overbruggingsjaar

De 54-jarige Letsch, altijd de rust zelve en altijd aanspreekbaar, blijft en oogt in de voorbereiding af en toe wat nukkig. Een nieuwe eigenaar laat nog altijd op zich wachten, waardoor er geen budget is voor nieuwe spelers. De voorbereiding verloopt niet naar wens en die lijn zet zich door in de competitie die ronduit bedroevend is. Van een 'overbruggingsjaar' wil Letsch niet spreken, maar hij heeft weinig keus.

Toch toont hij nog altijd scherpte, beleving en passie op Papendal. Als er uiteindelijk nog wat talentvolle spelers op huurbasis naar Arnhem komen, zegt hij dat hij heel graag bij Vitesse werkt en aan een nieuwe ploeg wil bouwen. Maar misschien heeft de Duitser op dat moment al wel contact met VfL Bochum dat zijn trainer ontslaat na een dramatische start in de Bundesliga.

Dichterbij familie en meer geld

Werken in Duitsland betekent ook weer iets dichterbij familie die in Oostenrijk woont. Letsch was in Arnhem bijna altijd alleen, een stad waar hij echt van hield, miste zijn vrouw en dochter, en reed alleen in de interlandperiodes voor een paar dagen naar huis.

Zie ook: Letsch tekent bij VfL Bochum en neemt assistent mee

Werken bij Bochum betekent voor Letsch bovenal een prachtige kans in de gerenommeerde Bundesliga waar de uitstraling op een trainer veel groter is. En natuurlijk zal Letsch veel meer geld verdienen in een competitie waar de televisiegelden en het aantal toeschouwers beduidend hoger liggen dan in Nederland.

Opportunistisch

Natuurlijk is er in Bochum wel een afbreukrisico voor Letsch met een reële kans op degradatie, maar bij Vitesse valt er dit seizoen ook weinig eer te behalen na de tegenvallende start. De kritiek op de oefenmeester zwol de afgelopen weken aan, het spel is pover en veel supporters laten op social media weten dat ze klaar zijn met Letsch.

Zo snel kan het gaan in de opportunistische voetbalwereld waar trainers uiteindelijk niets meer dan passanten zijn. Letsch is overigens nog één van de langst zittende trainers van Vitesse geworden met een periode van 27 maanden.

Mogelijk kan Vitesse nu Joseph Oosting losweken van RKC Waalwijk. Ook daar presteert de Drent met beperkte middelen naar behoren. Oosting zou met zijn nuchtere no-nonsense aanpak, bevlogenheid en aanvallende voetbalvisie een geschikte opvolger zijn van Letsch. Hij werkte tot volle tevredenheid van iedereen bij Vitesse in de opleiding, was er assistent-trainer en zelfs even hoofdverantwoordelijk bij het eerste. Oosting maakte indruk. Zijn naam is intern al gevallen.

Wat doet Coley Parry?

Prangende vraag is echter in hoeverre Coley Parry zich met de vacante trainerspost gaat bemoeien. De Amerikaanse eigenaar van Vitesse staat erom bekend dat hij van de hoed en de rand wil weten bij de clubs die hij bezit en dat hij ambitieuze plannen heeft om met Vitesse structureel Europees voetbal te spelen.

Voorlopig zijn dat echter alleen nog mooie woorden en moet worden afgewacht wat de praktijk gaat brengen. Parry kan direct zijn stempel drukken, zichzelf naar voren schuiven en mogelijk een trainer uit zijn eigen netwerk naar voren schuiven. Oosting, voor velen binnen Vitesse een topkandidaat, zit voorlopig nog niet in dat netwerk van de zakenman.

Zie ook: Nieuwe Vitesse-eigenaar Coley Parry 'geeft echt om zijn investeringen'

Deel dit artikel