Ina Berends-Methorst voor het oude schoolgebouw. Foto: RTV Connect

Ina Berends-Methorst voor het oude schoolgebouw. Foto: RTV Connect

LATHUM - Generaties lang zijn vertrouwd met de Jonkersschool in Lathum. De dorpsschool heeft 99 jaar een rol gespeeld in het rivierdorp, maar moest vorig jaar de deuren sluiten door een tekort aan leerlingen. Omdat een echt afscheid toen niet mogelijk was, wordt er nu een grote reünie gehouden, waarvoor alle leerlingen en docenten van de school zijn uitgenodigd.

De reünie vindt plaats achter de school op het kermisterrein. "We hebben het zo kunnen regelen dat de tent van de kermis blijft staan, en we de reünie in de tent kunnen houden", laat oud-leerlinge Ina Berends-Methorst weten. Zij gaat zondag samen met haar moeder van 96 jaar naar de reünie, die ook op de school heeft gezeten.

Vergrijzing

De school heeft uiteindelijk in 2021 de deuren gesloten, met een eindstand van 32 leerlingen. "Het kon zo niet langer", vertelt Ina. Dat het grote gevolgen voor het dorp heeft staat volgens haar wel vast: "We vergrijzen hard en dan helpt het niet dat de basisschool dichtgaat."

Johanna Methorst- van Dijk, moeder van Ina, kan nog veel vertellen over die tijd. "Ik heb vaak in de hoek gestaan omdat ik zoveel moest lachen", vertelt Johanna schaterlachend. "Ik ken nog twee dames die bij mij in de klas hebben gezeten", laat Methorst-van Dijk weten. "Zij zullen zondag waarschijnlijk niet komen", vult haar dochter aan.

Deel dit artikel