De fiscus pikt straks geen graantje meer mee van de honden in Renkum. Foto: Lum3n - Pexels

De fiscus pikt straks geen graantje meer mee van de honden in Renkum. Foto: Lum3n - Pexels

OOSTERBEEK - Hondeneigenaren in de gemeente Renkum gaan volgend jaar ten minste 25 procent minder hondenbelasting betalen. In 2025 neemt Renkum definitief afscheid van de belasting op trouwe viervoeters. Dat heeft de gemeenteraad bepaalt tijdens de vergadering over de perspectiefnota 2022-2026.

Dat de hondenbelasting stapsgewijs wordt afgebouwd is tegen het zere been van het gemeentebestuur. Dat heeft alles te maken met het naderende ‘financieel ravijn’ waar gemeenten vanaf 2026 mee te maken krijgen.

Wat is het financieel ravijn?

Tot en met 2025 krijgen gemeenten in Nederland extra geld van het Rijk. Maar vanaf 2026 is er geen zekerheid dat die geldkraan blijft openstaan. Voor Renkum houdt dat in dat er tot en met 2025 nagenoeg een sluitende begroting is. Maar door het financieel ravijn kampt Renkum in 2026 met een tekort van ruim 3 miljoen euro op de meerjarenbegroting.

Het gemeentebestuur wil daarom geen maatregelen nemen om het tekort voor 2026 en verder op te lossen. “Wanneer het Rijk het ‘financieel ravijn’ vanaf 2026 niet oplost, zullen we alsnog moeten komen tot bezuinigingsmaatregelen voor 2026 en verder”, aldus het college.

In de aangenomen perspectiefnota geeft Renkum jaarlijks structureel 1 miljoen euro uit aan alle regelingen en subsidies voor minima. Maar daarbij is geen rekening gehouden met de oplopende recessie.

Door de oplopende inflatie en energiecrisis zijn financiële meevallers voor mensen meer dan welkom. Naast de tegemoetkoming van hondeneigenaren kunnen inwoners van Renkum in 2023 een eenmalige ozb-verlaging tegemoet zien. Die wordt betaald uit het verwachte ozb-overschot van 2022.

En andere gemeenten?

Gemeenten zijn niet verplicht om hondenbelasting te heffen. Cijfers van het CBS uit 2020 lieten zien dat 193 van de 355 gemeenten dat deden. De hoogte van het bedrag mogen ze ook zelf invullen.

Hoe dat zit in andere Gelderse gemeenten is hieronder te zien.

Deel dit artikel