Chef-kok Estée Strooker serveert het voorgerecht uit. Foto: RTV Connect

Chef-kok Estée Strooker serveert het voorgerecht uit. Foto: RTV Connect

ARNHEM - Allemaal dezelfde maaltijd eten, ongeacht kauw- of slikproblemen: bewoners van Pleyade, locatie Waalstaete in Arnhem, schoven donderdag aan bij chefkok Estée Strooker. Zij maakte een speciaal driegangenmenu.

Niet iedereen kan goed kauwen en slikken. Sommige mensen hebben last van kauw- of slikproblemen. Deze mensen kunnen daardoor alleen zacht voedsel eten. Soms wordt het eten in de blender gedaan en gepureerd. Dat maakt het eten er niet aantrekkelijker op en maakt het lastig om te genieten van eten. Binnen het verpleeghuis is er daarom een project gestart om het eten weer aantrekkelijk te maken en mensen met meer smaak te laten eten.

Voedsel met vorm en kleur

Chefkok Estée Strooker is aan de slag gegaan om het voedsel met kleur en vorm te serveren. De ouderen aten onder meer een garnalencocktail en spaghetti van pompoen. De gerechten waren allemaal gepureerd, maar zagen er wel zoveel mogelijk uit als gewoon eten.

Ook mensen die geen last hebben van slikproblemen hebben donderdag gepureerd eten gegeten. Voor veel mensen was dit een bijzondere ervaring: “Ik vind het heel raar om niet te hoeven kauwen voor mijn eten.”

Deel dit artikel